Gecombineerd onderzoek, antwoord op meerdere vragen
In het Zandrakpark in Capelle aan den IJssel is een revitalisatie gepland. De gemeente heeft ons gevraagd om een aantal aspecten gecombineerd te onderzoeken. Vroeger was de locatie in gebruik als stortplaats. Nu behoort het tot een van de groene parken van Capelle aan den IJssel. In een eerdere fase is er al ruimte ontstaan voor een restaurant. In de toekomst worden de paden in het park vernieuwd.
Wij hebben een verkennend bodemonderzoek, een verkennend asbestonderzoek van de paden, een hergebruiksonderzoek en een quickscan flora en fauna en uitgevoerd. Ook hebben we gekeken naar mogelijke risico’s vanuit veiligheid & gezondheid (ARBO), met name vanwege de aanwezige halfverharde paden. Met een quickscan flora en fauna onderzoeken we welke beschermde plant- en diersoorten op of nabij het park aanwezig (kunnen) zijn. Van daaruit kijken we naar de mogelijke effecten van de renovatie-werkzaamheden.
De paden blijken geen asbest te bevatten en ook de uitkomsten van het bodemonderzoek geven geen aanleiding om extra maatregelen te treffen. Wel is besloten om twee Spaanse aken te verplaatsen binnen het park, waarmee de kap van deze bomen wordt voorkomen. Om het park verder te vergroenen is ervoor gekozen om meerdere bomen te planten langs de Botter. Uit de veldinspectie komt naar voren dat er geen negatieve effecten zijn op beschermde diersoorten. Het behouden en aanplanten van bomen op de locatie zal juist een meerwaarde gaan vormen voor onder meer vleermuizen en vogels.
Wij hebben voor de gemeente Capelle aan den IJssel onderzocht wat de gevolgen zijn van de graafwerkzaamheden voor mens, milieu en natuur. Deze werkzaamheden kunnen veilig worden uitgevoerd en er zijn geen nadelige effecten voor flora & fauna. Door het gecombineerde onderzoek is in een korte periode antwoord gegeven op meerdere onderzoeksvragen.