Bodemonderzoek en waterhuishoudingsplan voor woonwijk Leuriks-Oost
Ter voorbereiding op de ontwikkeling van woonwijk Leuriks-Oost in de Gemeente Enschede hebben wij een uitgebreid bodemonderzoek verricht en een waterhuishoudingsplan opgesteld. De toekomstige woonwijk kenmerkt zich door het groene karakter en de aanwezigheid van twee beekdalen die de woonwijk doorkruisen. De sterke aanwezigheid van “water en groen” zorgen ervoor dat de toekomstige bewoners een grote bewustwording ontwikkelen voor het klimaat. Met deze inrichting zijn er volop kansen voor water, recreatie en natuur. De kwelsituatie en het grote hoogteverschil geeft echter ook uitdagingen zoals veel grondverzet en hoge grondwaterstanden.
De locatie is nu nog in gebruik als landbouwgebied. Na het doorlopen van de ruimtelijke procedure zal worden gestart met de bouw van luxe woningen. Door de ligging van het projectgebied, op de flanken van de stuwwal, zijn relatief grote hoogteverschillen aanwezig en is er plaatselijk sprake van hoge grondwaterstanden. De woonwijk krijgt straks een uniek watersysteem. Het dakwater van de woningen wordt in greppels op particulier terrein geborgen. Deze voorziening houden de eigenaren zelf in stand en speelt ook een rol in de ontwatering van het perceel. Dit in combinatie met de sloten en beken in de openbare ruimte zorgt voor berging en afvoer van overtollig kwel- en hemelwater.
Doorsnede van het particuliere tuinen, waarbij greppels aanwezig zijn om water te bergen.
Wij hebben hiervoor diverse kaarten gemaakt, die inzicht geven in de huidige grondwaterstanden en het verloop van het maaiveld. Tevens geven de kaarten inzicht in welke bouw- en woonpeilen ervoor zorgen om “droge voeten” te houden en hoe aangesloten wordt op het bestaande maaiveld.
In aanvulling op het waterhuishoudkundig plan hebben we een grootschalig bodem- en asbestonderzoek uitgevoerd. Dit ter voorbereiding op het benodigde grondverzet bij het woonrijp maken en de wijziging van het gebruik van de locatie. We hebben de gebieden in kaart gebracht waar de bodemkwaliteit op dit moment geschikt is en waar kwaliteitsverbetering nodig is. Op basis van ons bodemonderzoek en het waterhuishoudingsplan wordt het verdere ontwerp van de woonwijk bepaald.
Maaiveldniveau van het plangebied. Duidelijk is te zien dat het maaiveld in oostelijke richting afloopt. Getallen t.o.v. NAP.
Beoogde waterstructuur in het plangebied. De twee beekdalen die het plangebied doorkruizen zijn goed herkenbaar.