Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
    • Sociaal
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Kwaliteitsborging
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Collega’s aan het woord
    • Een dag uit het leven van..
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
    • Projecten
    • Magazine
  • login
  • Zoek
  • Menu Menu

Bodemenergie

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door DHvV

Bodemenergie

De bodem kan op verschillende manieren worden benut voor onze energievoorziening. Eén van de meest voorkomende is het gebruik van de bodem voor warmte en koude opslag (om gebouwen te kunnen verwarmen of af te koelen). Bij de zogenaamde WKO-systemen wordt water, opgepompt uit een koude of warme bron, na opwarming of afkoeling (afhankelijk van de behoefte), in respectievelijk de warme of koude bron in de bodem terug geïnfiltreerd. Een goed inzicht in de bodem en een valide model (WKO systemen gaan vaak tot een diepte van 200 á 300 meter) zijn essentieel om een inschatting te maken van realistische rendementen en beïnvloeding van WKO-systemen in de omgeving te voorkomen.

Bodemonderzoek

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door DHvV

Bodemonderzoek

Bij het onderzoeken van de bodem onderscheidt men traditioneel de (deel)activiteiten Historisch onderzoek, Verkennend onderzoek, Nader onderzoek, alsmede onderzoeken met een meer specifieke focus zoals Asbest in grondonderzoek en Bodemluchtmetingen. Vanaf de jaren ‘80 tot heden zijn veel beleidsmakende en (beleids)uitvoerende partijen zich hierop gaan richten. Het resultaat hiervan is een druk speelveld met een veelheid aan verwachtingen en belangen, en diverse regels en protocollen.

Veelal is het doel van traditioneel bodemonderzoek om vast te stellen of sprake is van een bodemverontreiniging en indien dit het geval is, of verdere actie noodzakelijk is. Verdere actie is nodig bij nieuwe verontreinigingen waarop de zogenaamde ‘zorgplicht’ van toepassing is, en bij verontreinigingen met ‘onacceptabele’ humane, ecologische of verspreidingsrisico’s. Omdat bodemonderzoek maatwerk is dat is afgestemd op de vraag, de situatie en de locatie, zijn vele combinaties en varianten denkbaar. Zo zijn de uitkomsten van bodemonderzoek tevens een belangrijk onderdeel bij de onderhandeling over de aan- of verkoop van een locatie of bij een bedrijfsovername (environmental due diligence).

Bodemrisicoanalyse

20 maart 2019/in Bodem, Bodem expertisegebied/door Roy Padberg

Bodemrisicoanalyse

Bedrijven in Nederland gebruiken veel verschillende stoffen. Veruit de meeste van deze stoffen horen niet in de bodem thuis. Bij bedrijfsmatige activiteiten, waarbij het risico bestaat dat deze stoffen in de bodem kunnen terechtkomen, moet een bedrijf zijn bodem beschermen tegen die stoffen. De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming 2012 (NRB 2012) beschrijft of, en zo ja hoe, een bedrijf dit moet doen.

De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming maakt het mogelijk om door toepassing van een combinatie van maatregelen een verwaarloosbaar bodemrisico te waarborgen.

Geofoxx kan bodemrisicoanalyses conform de NRB uitvoeren. Een bodemrisicoanalyse geeft inzicht in het volgende:
1. Welke bodembedreigende activiteiten er worden uitgevoerd;
2. Welke combinatie van voorzieningen en maatregelen (cvm) er getroffen zijn en of deze leiden tot een verwaarloosbaar bodemrisico;
3. Of er mogelijk met andere of minder ‘zware’ voorzieningen en een aanpassing van de maatregelen kan worden volstaan;
4. Welke cvm er nog getroffen moeten worden om het risico op bodemverontreiniging zoveel mogelijk te beperken, ofwel hoe een verwaarloosbaar bodemrisico te realiseren. Hierbij wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de actuele situatie, werkwijze en wensen van de opdrachtgever.

Contactpersoon: de heer E.H.J. (Erik) Bijsterveld, tel.: 06-30717786, e-mail: e.bijsterveld@nullgeofoxx.nl

Bodemsanering

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door DHvV

Bodemsanering

Wanneer sprake is van een verontreiniging die beheersing of verwijdering behoeft, vinden activiteiten plaats die algemeen bekend staan onder de noemer ‘sanering’. Naast de continu aanwezige wettelijke, economische en communicatieve aspecten, zijn diverse technisch-inhoudelijke onderdelen op een saneringsvoorbereiding en -begeleiding van toepassing. Dit zijn voornamelijk de onderdelen Saneringsonderzoek, Saneringsplan, BUS-melding, Bestek, Milieukundige begeleiding, V&G-plan en het Omgevingsplan. Op elk van deze gebieden staan wij onze opdrachtgevers bij met onze adviezen, diensten en onderzoeken.

Contractvorming en -beheersing

19 oktober 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door Geofoxx

Contractvorming en -beheersing

Geofoxx stelt op en beoordeelt onder meer projectontwikkelingovereenkomsten, design & build overeenkomsten, aannemingsovereenkomsten, overeenkomsten tot afkoop en overname van aansprakelijkheden en samenwerkingsovereenkomsten inzake gebiedsgericht grondwaterbeheer.
In geval van discussie of geschillen omtrent een contract, bijvoorbeeld over meer- en minderwerk, biedt Geofoxx juridisch bijstand.

CROW 400

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door Geofoxx

CROW 400

Bij werkzaamheden in de bodem, bijvoorbeeld aan de ondergrondse infrastructuur, is veilig werken van groot belang. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld in contact komen met verontreinigde grond. CROW bracht in januari 2018 een herdruk uit van de CROW-publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’. De CROW-publicatie 400 presenteert een systematiek voor het bepalen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de bijbehorende beschermende maatregelen die beter past bij de huidige praktijk. De richtlijn is een herziening en samenvoeging van de huidige publicaties ‘Werken in of met verontreinigde grond’ (CROW 132) en ‘Kabels en leidingen in verontreinigde bodem’ (CROW 307). Wij hebben een ruime ervaring op het gebied van veilig en zorgvuldig werken aan ondergrondse infrastructuur en staan onze opdrachtgevers bij met zowel de onderzoekstechnische aspecten, als met het aanbieden van specifieke vormen van ondersteuning zoals cursussen.

Grondradar

14 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied, grondradar/door Geofoxx

Grondradar

Maak onzichtbaar zichtbaar! Dat is de grote kracht van geofysica en grondradar, een belangrijke expertise van Geofoxx.

De bodem wordt steeds voller en er zijn steeds meer werkzaamheden die plaatsvinden in de bodem. Denk daarbij aan een rioolreconstructie, bodemonderzoek of het aanleggen van een nieuwe kabel.

Een aantal situaties kunnen het werken in en op de bodem beïnvloeden. Zo is het mogelijk dat er onder een wegdek holle ruimtes zijn ontstaan of zit ondergrondse infra of een boomwortel “in de weg”. Dit zorgt tijdens het werken in de bodem voor vertraging of misschien zelfs gevaarlijke situaties. Daarom is informatie nodig over de ondergrond. Met behulp van de grondradar brengen wij die informatie in kaart.

Grondradar is een geofysische meetmethode die gebruik maakt van elektromagnetische signalen die de bodem in worden gestuurd. Het signaal reflecteert op afwijkingen in de bodem. De bodemopbouw en de (diepte)ligging van de aanwezige materialen/objecten worden hiermee in beeld gebracht. De verzamelde data in het veld wordt vervolgens omgezet tot een 2D kaart of een 3D visualisatie.

Er zijn diverse toepassingen waar wij met grondradar onderzoek naar doen. Klik op de link hieronder om naar de interactieve pagina te gaan:

  1. Kabels en leidingen detecteren
  2. Bodemonderzoek ondersteunen
  3. Vrijgave van boorpunten
  4. Holle ruimtes detecteren
  5. Boomwortels in kaart brengen
  6. Asfalt en fundatiediktes bepalen

Een van de grootste voordelen van het inzetten van grondradar is dat het snel een relatief groot gebied in kaart brengt zonder dat daar graafwerkzaamheden zoals proefsleuven voor nodig zijn. Hierdoor is het mogelijk om te anticiperen op situaties die visueel vanaf de oppervlakte niet zichtbaar zijn.

Onze jaren lange ervaring met deze onderzoekstechniek zorgt ervoor dat we de grondradar voor allerlei toepassingen kunnen inzetten en hiermee waardevolle inzichten bieden voor diverse projecten.

 

 

 

stabiliteit van de ondergrond,

lekke riolering

veilig werken aan de ondergrondse infrastructuur

geofysica- & grondradaronderzoek

Hergebruiksonderzoek

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door DHvV

Hergebruiksonderzoek

Geofoxx is de specialist bij vraagstukken omtrent het duurzaam omgaan met grond, baggerspecie en bouwstoffen. Wij hebben zeer ruime ervaring op het gebied van het bemonsteren en het afgeven van erkende kwaliteitsverklaringen van diverse materialen om de milieuhygiënische kwaliteit vast te leggen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een partijkeuring, waterbodemonderzoek of asfaltonderzoek. Desgewenst wordt ook de civieltechnische kwaliteit van het materiaal bepaald.

Tevens voeren wij, bij grootschalige werken waarbij grond, baggerspecie en bouwstoffen vrijkomen en/of worden toegepast, het beheer van de diverse informatiedragers. Deze informatie omvat onder andere keuringsrapporten, meldingen aan het bevoegde gezag, toepassingsvoorwaarden, procesinformatie, hoeveelheden etc. Het doel is het creëren van transparantie in de logistiek, welke leidt tot de traceerbaarheid van informatie, alsmede tot kostenbesparingen en duurzaamheid in de uitvoering van het project. Hierbij wordt tevens aandacht besteed aan de Europese wetgevingsaspecten, onder andere de CE-markering.

Inspectie bodembeschermende voorzieningen

21 maart 2019/in Bodem, Bodem expertisegebied/door Roy Padberg

Inspectie bodembeschermende voorzieningen

Inleiding
In het Activiteitenbesluit en in veel Omgevingsvergunningen (milieuvergunningen) is de verplichting opgenomen de vloeistofdichte voorzieningen binnen een bedrijf te laten beoordelen door een Deskundig Inspecteur. De inspectie moet worden uitgevoerd overeenkomstig het AS SIKB 6700 (voorheen CUR/PBV-Aanbeveling 44) en een onderliggend inspectieprotocol.

Geofoxx is door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd (registratienummer I209) conform NEN-EN-ISO/IEC 17020: 2012) voor:

  • Inspectie vloeren en verhardingen (protocol AS 6701: visuele inspectie van bodembeschermende voorzieningen);
  • Inspectie bedrijfsriolering (protocol AS 6703: Hydrologische meting vloeistofdichtheid);
  • Afgifte Verklaring Vloeistofdichte Voorziening (voorheen PBV Verklaring).

Geofoxx is aangesloten bij de Stichting Onafhankelijke Deskundige Inspecteurs en adviseurs Vloeistofdichte Voorzieningen (Stichting ODI / VDV) en heeft een inspectieovereenkomst met Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) onder nummer OVK II 008.

Doel
Het doel van een inspectie van een bodembeschermende voorziening is om, onafhankelijk, vast te stellen of deze vloeistofdicht is, zodat een verwaarloosbaar bodemrisico wordt gerealiseerd.

De werkzaamheden
De werkzaamheden worden uitgevoerd conform een gecertificeerd kwaliteitssysteem ISO9001 en VCA** (VGM Checklist Aannemers). De werkzaamheden bestaan uit een beoordeling van de beschikbaar gestelde documentatie, een opname van de inspectielocatie, een visuele en/of een hydrologische beoordeling op locatie, de verplichte registratie van de voorziening bij het SIKB en een inspectierapportage van de bevindingen.

Bij de inspectie wordt beoordeeld of de voorziening vloeistofdicht is. Een voorziening is vloeistofdicht wanneer deze voldoet aan de volgende criteria:

  • de vloeistof kan niet van de voorziening afstromen, anders dan naar een daarvoor bestemd ontvangpunt;
  • de voorziening vertoont geen gebrek(en);
  • de vloeistof heeft de niet met vloeistof belaste zijde niet bereikt.

Onderstaand figuur geeft een illustratieve weergave van de aandachtspunten die bij de inspectie worden betrokken.

vloeistofdichte voorziening

Figuur: Schematische weergave vloeistofdichte voorziening

Wanneer een voorziening als vloeistofdicht wordt gekwalificeerd wordt een ‘Verklaring Vloeistofdichte Voorziening’ afgegeven en in de inspectierapportage opgenomen.

Wanneer een voorziening als niet vloeistofdicht wordt gekwalificeerd wordt in de inspectierapportage een richtinggevende herstelmaatregel, of een suggestie voor wijziging/aanpassing van de bedrijfsvoering, opgenomen. Hiermee wordt richting gegeven aan de wijze waarop de gebreken kunnen worden hersteld.

Na herstel wordt in overleg met de opdrachtgever een afspraak voor een nieuwe beoordeling (herinspectie) gemaakt, waarna de voorziening opnieuw wordt beoordeeld. Wanneer bij de herinspectie geen gebreken worden geconstateerd zal alsnog een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening worden afgegeven.

De inspectierapportage, inclusief de bijbehorende Verklaring Vloeistofdichte Voorziening, vormen samen één onlosmakelijk document waarmee aangetoond kan worden dat de bodembeschermende voorziening, op het moment van de inspectie, voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

De termijn van vloeistofdichtheid is bepaald op zes jaar, onder voorbehoud dat jaarlijks, door (of namens) de houder van de voorziening, een bedrijfsinterne controle (BIC) op de voorziening wordt uitgevoerd. Hierbij wordt de voorziening gecontroleerd op mogelijke gebreken die de vloeistofdichtheid in gevaar kunnen brengen.

Binnen zes jaar, gerekend na afgifte van de verklaring, dient de voorziening opnieuw te worden geïnspecteerd en goedgekeurd door een Deskundig Inspecteur.

Geofoxx verzorgt bovenbeschreven diensten ook graag voor u!

Contactpersoon: de heer E.H.J. (Erik) Bijsterveld, tel.: 06-30717786, e-mail: e.bijsterveld@nullgeofoxx.nl

Preventie van bodemverontreiniging

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied/door DHvV

Preventie van bodemverontreiniging

Voorkomen is beter (gezonder voor mens en dier, praktischer en goedkoper) dan genezen. Dit geldt in hoge mate voor bodemverontreiniging. Zeker nu het voorkomen van bodemverontreiniging (het treffen van de hiertoe benodigde maatregelen) en het wegnemen van nieuwe verontreiniging weinig vrijblijvend in de Wet bodembescherming, in het zogenaamde Zorgplicht artikel, is opgenomen. Expertise die zich met deze preventiekant bezig houdt, vaak als onderdeel van bedrijfsadvisering, noemt men ook wel milieumanagement. Relevante onderdelen van deze advisering zijn bedrijfs(keten)analyse, ondersteuning bij aanvraag en onderhoud van de milieuvergunning (license to operate), in de context van de Wet milieubeheer (Wm) en/of het Activiteitenbesluit. Als ondernemers met verstand van milieuzaken, kennen wij het belang van het bewaken van het primaire (bedrijfs)proces. Derhalve is onze advisering en dienstverlening op dit vlak sterk gericht op het ondersteunen van onze clientèle uit MKB en industrie.

Dankzij de wisselwerking en korte lijnen tussen onze verschillende expertisegebieden, onze ervarenheid en deskundigheid met alle aspecten van bodemverontreiniging, en ons begrip van (het belang van) de context van het vraagstuk, zijn wij hier de ideale partner voor zinnig onderzoek en advies over het (voorkomen van en omgaan met) bodemverontreiniging, en over de strategische, (bedrijfs)economische, juridische, perceptieve en communicatieve afwegingen.

Pagina 1 van 212

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archieven

  • november 2022 (1)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (1)
  • juli 2022 (2)
  • mei 2022 (1)
  • april 2022 (2)
  • februari 2022 (1)
  • november 2021 (1)
  • september 2021 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • mei 2021 (1)
  • maart 2021 (2)
  • februari 2021 (3)
  • januari 2021 (3)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (1)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • april 2020 (1)
  • maart 2020 (2)
  • januari 2020 (2)
  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem bodemonderzoek GIS asbest klimaat Grondradar ecologie omgevingswet gezondheid hergebruik klimaatadaptatie japanse duizendknoop Tilburg PFAS bestemmingsplan veiligheid onderzoek duurzaam bemalingsadvies xrf

Laatste projecten

  • Verouderderiolering en wateroverlast Eindhoven_GeofoxxAanpak verouderde riolering en wateroverlast in Eindhoven13 juli 2020 - 10:39
  • Asbestonderzoek in tuinen_GeofoxxGeofoxxAsbestonderzoek in tuinen21 oktober 2020 - 13:49
  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26

Medewerkers

[layerslider id=”9″]

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde