Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal
Voor de gemeente Hellendoorn heeft Geofoxx recent een ecologisch onderzoek uitgevoerd en een bemalingsadvies opgesteld. De onderzoeken zijn uitgevoerd in het kader van het klimaatprogramma water. Hierbij wordt vanuit het centrum van Nijverdal een hemelwaterriool aangelegd, welke via een stadsbeek uitmondt in de Regge. Met de aanleg van de verbinding wordt de laatste schakel uitgevoerd van het afkoppelplan Nijverdal Centrum. Het doel is een duurzaam systeem te bouwen waar vuil en schoon water wordt gescheiden. Hiermee wordt bereikt dat in geval van grote neerslag minder vuil water wordt geloosd op de Regge.
Voor de aanleg van het hemelwaterriool heeft Geofoxx een bemalingsadvies opgesteld. De complexe geohydrologische ligging van het plangebied, ingeklemd tussen de Sallandse Heuvelrug en de Regge, maakte voor het bemalingsadvies een uitgebreide modelberekening noodzakelijk. Geofoxx heeft met een MODFLOW model de bemalingsberekeningen uitgevoerd. Aanvullend hierop is met MODPATH gewerkt om de stroombanen van het grondwater te achterhalen. Aan de hand hiervan is bepaald welke milieukundige effecten kunnen ontstaan bij de geplande grondwateronttrekkingen.
Daarnaast is ecologisch onderzoek uitgevoerd vanwege de geplande herontwikkeling van de natuurzone langs de Regge. Zo is er met een bureaustudie gekeken naar de aanwezige beschermde soorten en de nabijgelegen kwetsbare natuur. Vervolgens heeft een veldinspectie plaatsgevonden om een indruk te krijgen van het gebied en zijn de ecologische bijzonderheden geïnventariseerd. Met deze gegevens is vervolgens een inschatting gemaakt in het mogelijk voorkomen van beschermde dier- en/of plantensoorten en is vastgesteld of de beoogde ontwikkelingen negatieve gevolgen kunnen hebben voor beschermde soorten of gebieden. Daarnaast is een beeld verkregen van de natuurwaarden welke het gebied bevat, zodat hier in de toekomstige inrichting rekening mee gehouden kan worden.
Inmiddels zijn de onderzoeken afgerond. De gemeente heeft hiermee een beeld gekregen van de mogelijke risico’s en kan hiermee een goede uitvoeringswijze bepalen. Via deze link is te zien hoe de stadsbeek eruit moet gaan zien.