Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
  • login
  • Zoek
  • Menu

Bedreigende stoffen en organismen

24 januari 2019/in Bodem /door DHvV

Bedreigende stoffen en organismen

Voor expertisegebied Bodem is een van de herkenbare behoeften het “Voorkomen, ontdoen en beheersen van voor de mens bedreigend organisme en (chemische) stoffen”.

Bij bodemverontreiniging denkt men traditioneel vaak aan (chemische) stoffen in de grond en het grondwater. Wij hebben hierin als adviesbureau ook onze ‘roots’, waarbij wij waarde hechten aan een integrale kijk, ons begrip van de context van het vraagstuk, en onze keuze voor hoogwaardig onderzoek, dienstverlening en advies. Onderzoeken, beheersen en voorkomen van Bodemverontreiniging voor een uitgebreide toelichting op dit onderdeel.

Van oorsprong en met kracht zijn wij creatieve innovators, originele denkers en betrokken onderzoekers en adviseurs. Dit komt sterk tot uiting op het gebied van bedreigende organismen en het (bodem)milieu. Ver voor de troepen uit adviseerden wij de afgelopen jaren belangrijke opdrachtgevers over de ‘milieukant’ van het bodemorganisme Coxiella burnetii (Q-koorts), en over antibioticaresistentie (MRSA en ESBL’s) en het milieu. Nu krijgen deze onderwerpen in de wetenschap en het publieke debat een steeds prominentere rol. Niet verwonderlijk: antibioticaresistentie is een groeiend en weinig controleerbaar probleem voor de publieke gezondheid, waarbij de rol van het milieu grotendeels ongewis (doch toenemend merkbaar) is. Frequent doen private partijen en het Rijk, de provincies en onderzoeksinstituten een beroep op de expertise van onze deskundigen. Zo leveren wij input op kennisagenda’s, denken en voeren met onze partners microbiologisch (wetenschappelijk en toegepast) milieuonderzoek uit, en adviseren partijen over beeldvorming, strategie en communicatie.

Onderzoeken, beheersen en voorkomen van Bodemverontreiniging
Eind jaren ’70, begin jaren ’80 werd men zich in Nederland, mede door voorvallen als Lekkerkerk, bewust van de gevolgen van het decennialang verontreinigen van de bodem. Dit werd niet langer geaccepteerd, en een veld ontstond om actie te ondernemen. Sindsdien is er door professionals – met bodemdeskundigen in de kern – veel ervaring opgedaan in het onderzoeken van de milieucompartimenten op schadelijke chemische stoffen, en in het adviseren over hoe dit te verwijderen en voorkomen. Geofoxx heeft hier van oorsprong haar naam in opgebouwd, als professionele partner bij het onderzoeken (bodemonderzoek), beheersen (zie bodemsanering) en voorkomen (preventie) van bodemverontreinigingen. Ook nu nog zijn wij een autoriteit op dit gebied die zowel kennis heeft van klassieke verontreinigingsparameters (waaronder zware metalen, PAK’s en minerale olie) als van nieuwe verontreinigingen (waaronder medicijnresten, brandvertragers en synthetisch drugsafval), opererend tot in de meest complexe context (zoals het EMK-terrein of Chemiepack).

Dankzij de wisselwerking en korte lijnen tussen onze verschillende expertisegebieden, onze ervarenheid en deskundigheid met alle aspecten van bodemverontreiniging, en ons begrip van (het belang van) de context van het vraagstuk, zijn wij de ideale partner voor zinnig onderzoek en advies over het (voorkomen van en omgaan met) bodemverontreiniging, en over de strategische, (bedrijfs)economische, juridische, perceptieve en communicatieve afwegingen.

Bodemdaling

9 september 2015/in Bodem /door Geofoxx

Bodemdaling

In Nederland daalt de bodem in een groot aantal gebieden. De oorzaken hiervan zijn divers en de gevolgen lopen sterk uiteen. Door bijvoorbeeld inklinking en oxidatie, vaak versterkt door het verlagen van de grondwaterstand, kampen bewoonde gebieden met sterke verzakkingen met als gevolg grote problemen voor gebouwen en infrastructuur. In het landelijk gebied is het voor boeren soms onmogelijk velden voldoende droog te krijgen en wordt er naar alternatieve landbouwvormen gezocht. Het inspelen op bodemdaling begint met een goede inventarisatie van de oorzaken en gevolgen.

Bodemecologie

24 januari 2019/in Bodem /door DHvV

Bodemecologie

De bodem is een primaire bron van leven. We delen de bodem waarop we wonen en werken met talloze andere organismen, van minuscule micro-organismen tot grotere soorten flora en fauna. Elk van deze organismen draagt bij aan de biotoop waar het onderdeel van is en stelt hier ook eisen aan. Biotopen zijn bovengronds vaak heel herkenbaar en spreken tot de verbeelding. Van het ondergrondse gedeelte weten we veel minder, mede omdat hier met name kleinere soorten wonen (miljarden weliswaar). Dat is spijtig, want juist dit deel is heel divers. Bodemmicroben zijn essentieel voor de balans van het gehele systeem, voor ons klimaat, onze gezondheid (als leverancier van farmaceutische en voedselproducten) en voor industriële productie (als leverancier van grondstoffen, katalysatoren etc.). Het belang van het ondergrondse onderdeel van de biotoop wordt al enige tijd erkend en op hoofdlijnen in wet- en regelgeving beschermd (een voorbeeld hiervan is de Programmatische Aanpak Stikstof – PAS).

Zowel boven- als ondergronds lijkt er een spanningsveld te bestaan tussen ecologie en economie. Maar met de groei van maatschappelijke bewustwording en waardering van duurzaamheid, blijken ecologie en economie juist buitengewoon goed samen te gaan. Zo is er een groeiende behoefte aan lokaal geproduceerd, ecologisch verantwoord voedsel. Ook komt het belang van de gezonde bodem naar voren bij kleinschalige stadstuinbouw. De educatieve kant en de kennis, benutting en borging van ecosysteemdiensten, zijn tevens interessante, enthousiasmerende, positieve opties om invulling te geven aan de behoefte naar biotoopbehoud en –ontwikkeling.

Een wereld gaat open na de bewustwording van de (bodem)ecologische aspecten van onze woon-, werk- en leefomgeving. Zo ontstaan er tal van economische, ecologische en maatschappelijke kansen. Dit is de wereld waarin wij met name thuis zijn. Wij onderzoeken en adviseren over biotoopbehoud en ecologie, juist om bewustheid en keuzeruimte te vergroten, om productie- en verhaallijnen van onze cliënten te versterken, en om handelingsperspectieven en -alternatieven te bieden.

Bodemluchtmetingen

9 september 2015/in Bodem /door DHvV

Bodemluchtmetingen

Door metingen van de bodemlucht verkrijgt men inzicht in de aanwezigheid van stoffen in de gasvormige fase van de bodem die via emissie in het leefmilieu terecht kunnen komen. Samen met metingen van concentraties in het grondwater en van concentraties in de binnenlucht kan zo een compleet beeld verkregen worden van de aanwezige verontreinigingen in elk compartiment. Bodemluchtmetingen kunnen ook een oplossing geven voor metingen onder gebouwen bij het ontbreken van een kruipruimte. Bodemluchtmetingen worden vaak gebruikt om aanvullende informatie bij het in kaart brengen van de verontreiniging en afperking van de bron of ter ondersteuning van de actuele risicobeoordeling. Specifieke methoden zijn Gore™ Sorbers of het toepassen van de mobiele GC-meetmethode.

Bodemonderzoek

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied /door DHvV

Bodemonderzoek

Bij het onderzoeken van de bodem onderscheidt men traditioneel de (deel)activiteiten Historisch onderzoek, Verkennend onderzoek, Nader onderzoek, alsmede onderzoeken met een meer specifieke focus zoals Asbest in grondonderzoek en Bodemluchtmetingen. Vanaf de jaren ‘80 tot heden zijn veel beleidsmakende en (beleids)uitvoerende partijen zich hierop gaan richten. Het resultaat hiervan is een druk speelveld met een veelheid aan verwachtingen en belangen, en diverse regels en protocollen.

Veelal is het doel van traditioneel bodemonderzoek om vast te stellen of sprake is van een bodemverontreiniging en indien dit het geval is, of verdere actie noodzakelijk is. Verdere actie is nodig bij nieuwe verontreinigingen waarop de zogenaamde ‘zorgplicht’ van toepassing is, en bij verontreinigingen met ‘onacceptabele’ humane, ecologische of verspreidingsrisico’s. Omdat bodemonderzoek maatwerk is dat is afgestemd op de vraag, de situatie en de locatie, zijn vele combinaties en varianten denkbaar. Zo zijn de uitkomsten van bodemonderzoek tevens een belangrijk onderdeel bij de onderhandeling over de aan- of verkoop van een locatie of bij een bedrijfsovername (environmental due diligence).

Bodemrisicoanalyse

20 maart 2019/in Bodem, Bodem expertisegebied, Gezondheid en veiligheid, Gezondheid en veiligheid expertisegebied, Regelgeving, Regelgeving expertisegebied /door Roy Padberg

Bodemrisicoanalyse

Bedrijven in Nederland gebruiken veel verschillende stoffen. Veruit de meeste van deze stoffen horen niet in de bodem thuis. Bij bedrijfsmatige activiteiten, waarbij het risico bestaat dat deze stoffen in de bodem kunnen terechtkomen, moet een bedrijf zijn bodem beschermen tegen die stoffen. De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming 2012 (NRB 2012) beschrijft of, en zo ja hoe, een bedrijf dit moet doen.

De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming maakt het mogelijk om door toepassing van een combinatie van maatregelen een verwaarloosbaar bodemrisico te waarborgen.

Geofoxx kan bodemrisicoanalyses conform de NRB uitvoeren. Een bodemrisicoanalyse geeft inzicht in het volgende:
1. Welke bodembedreigende activiteiten er worden uitgevoerd;
2. Welke combinatie van voorzieningen en maatregelen (cvm) er getroffen zijn en of deze leiden tot een verwaarloosbaar bodemrisico;
3. Of er mogelijk met andere of minder ‘zware’ voorzieningen en een aanpassing van de maatregelen kan worden volstaan;
4. Welke cvm er nog getroffen moeten worden om het risico op bodemverontreiniging zoveel mogelijk te beperken, ofwel hoe een verwaarloosbaar bodemrisico te realiseren. Hierbij wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de actuele situatie, werkwijze en wensen van de opdrachtgever.

Contactpersoon: de heer E.H.J. (Erik) Bijsterveld, tel.: 06-30717786, e-mail: e.bijsterveld@nullgeofoxx.nl

Bodemsanering

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied /door DHvV

Bodemsanering

Wanneer sprake is van een verontreiniging die beheersing of verwijdering behoeft, vinden activiteiten plaats die algemeen bekend staan onder de noemer ‘sanering’. Naast de continu aanwezige wettelijke, economische en communicatieve aspecten, zijn diverse technisch-inhoudelijke onderdelen op een saneringsvoorbereiding en -begeleiding van toepassing. Dit zijn voornamelijk de onderdelen Saneringsonderzoek, Saneringsplan, BUS-melding, Bestek, Milieukundige begeleiding, V&G-plan en het Omgevingsplan. Op elk van deze gebieden staan wij onze opdrachtgevers bij met onze adviezen, diensten en onderzoeken.

BUS-melding

9 september 2015/in Bodem /door DHvV

BUS-melding

Voor de uitvoering van ‘uniforme’ saneringen bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS) in plaats van een saneringsplan. Een groot voordeel hiervan is de korte proceduretijd. Wanneer u ten behoeve van een voorgenomen sanering gebruik wilt maken van het Besluit Uniforme Saneringen dient u een melding (BUS-melding) in te dienen bij het bevoegd gezag (gemeente, provincie, omgevings-/milieudienst). Wij kunnen u helpen om te bepalen of de door u voorgenomen sanering voldoet aan de reikwijdte van het BUS en/of om de melding conform het Besluit Uniforme Saneringen te verrichten. In overleg met u zullen wij daarbij de juiste melding (categorie) bepalen.

Contractvorming en -beheersing

19 oktober 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied /door Geofoxx

Contractvorming en -beheersing

Geofoxx stelt op en beoordeelt onder meer projectontwikkelingovereenkomsten, design & build overeenkomsten, aannemingsovereenkomsten, overeenkomsten tot afkoop en overname van aansprakelijkheden en samenwerkingsovereenkomsten inzake gebiedsgericht grondwaterbeheer.
In geval van discussie of geschillen omtrent een contract, bijvoorbeeld over meer- en minderwerk, biedt Geofoxx juridisch bijstand.

CROW 400

9 september 2015/in Bodem, Bodem expertisegebied /door Geofoxx

CROW 400

Bij werkzaamheden in de bodem, bijvoorbeeld aan de ondergrondse infrastructuur, is veilig werken van groot belang. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld in contact komen met verontreinigde grond. CROW bracht in januari 2018 een herdruk uit van de CROW-publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’. De CROW-publicatie 400 presenteert een systematiek voor het bepalen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de bijbehorende beschermende maatregelen die beter past bij de huidige praktijk. De richtlijn is een herziening en samenvoeging van de huidige publicaties ‘Werken in of met verontreinigde grond’ (CROW 132) en ‘Kabels en leidingen in verontreinigde bodem’ (CROW 307). Wij hebben een ruime ervaring op het gebied van veilig en zorgvuldig werken aan ondergrondse infrastructuur en staan onze opdrachtgevers bij met zowel de onderzoekstechnische aspecten, als met het aanbieden van specifieke vormen van ondersteuning zoals cursussen.

Pagina 1 van 41234

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archief

  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem GIS Grondradar klimaat omgevingswet asbest ecologie Tilburg bestemmingsplan gezondheid veiligheid klimaatadaptatie Kabels en leidingen bodemonderzoek duurzaam leefomgeving japanse duizendknoop zinnig sanering mvo

Laatste projecten

  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26
  • Begeleiding verplaatsing agrarisch bedrijf12 juni 2015 - 15:42
  • Bemalingsadvies voor de Zeeheldenbuurt te Leidschendam-Voorburg18 april 2016 - 14:12

             Medewerkers

Ayla Schenk

Bart Flonk

Bas Blous

Benno Wevers

Boudewijn ter Haar

Brigitte Rorink

Dave Smulders

Erik Bijsterveld

Fabiënne de Boer

Floris Engeln

Frits Moulijn

Hanneke Koevoets

Hans Engelman

Harold Veldmaat

Henk Klein Elhorst

Jeroen de Vries

Jeroen Grondman

Jeroen Oosterwegel

Jeroen van Leusden

Jeroen van Rooij

Johan Linders

Johan van de Wiel

Jolijn Slot

Joost Cox

Joris van de Langenberg

Joshi Lenferink

Jurriaan ten Broek

Kevin Spits

Laura Poesse

Luuk de Vetten

Maarten Klijn

Marc Zwijnenberg

Marianne Hermans

Marjolein Grondman

Mark Wennink

Marthe van Russen Groen

Martin te Brake

Mirjam Klootsema

Monique Achterkamp

Monique Bennen

Paul Mulder

Peter Wiegers

Philip van Vianen

Rene Stegge

Rene Vreugdenhil

Rob Rekveldt

Rogier Sleijpen

Roman Packbier

Ronald Blokhuis

Roy Padberg

Sylvia Nordkamp

Thijs Leverink

Vincent Maissan

Wiebe Wijnja

Wouter Hofste

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde