Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
    • Sociaal
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Kwaliteitsborging
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Collega’s aan het woord
    • Een dag uit het leven van..
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
    • Projecten
    • Magazine
  • login
  • Zoek
  • Menu Menu

Biotoopbehoud en –ontwikkeling

24 januari 2019/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Biotoopbehoud en –ontwikkeling

Nederland kent een groot aantal verschillende biotopen, elk met eigen kenmerken, eisen, functies en waarden. Waar vroeger sprake was van een focus op stedelijke ontwikkeling en groei, ondanks of ten koste van groene ruimte, is nu een andere trend merkbaar. Er is interesse in het samenspel tussen stads- en plattelandsbiotopen, en tussen infrastructuur en groen. Een besef ontstaat dat het functioneel gebruik van de ruimte (inclusief de bodem) samen valt met de aanwezige organismen (inclusief de mens).

Onderzoek naar, en bewustwording over de rol van alle betrokken organismen, geeft de mogelijkheid tot beter onderbouwde keuzes in dit functioneel gebruik. Een goede samenwerking tussen alle actoren en stakeholders levert meer robuust biotoopbehoud- en ontwikkeling op. Van beleidsadvisering tot ‘Quick-Scans’, Geofoxx kan op verschillende niveaus in advies en onderzoek bijdragen.

Bodemecologie

24 januari 2019/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Bodemecologie

De bodem is een primaire bron van leven. We delen de bodem waarop we wonen en werken met talloze andere organismen, van minuscule micro-organismen tot grotere soorten flora en fauna. Elk van deze organismen draagt bij aan de biotoop waar het onderdeel van is en stelt hier ook eisen aan. Biotopen zijn bovengronds vaak heel herkenbaar en spreken tot de verbeelding. Van het ondergrondse gedeelte weten we veel minder, mede omdat hier met name kleinere soorten wonen (miljarden weliswaar). Dat is spijtig, want juist dit deel is heel divers. Bodemmicroben zijn essentieel voor de balans van het gehele systeem, voor ons klimaat, onze gezondheid (als leverancier van farmaceutische en voedselproducten) en voor industriële productie (als leverancier van grondstoffen, katalysatoren etc.). Het belang van het ondergrondse onderdeel van de biotoop wordt al enige tijd erkend en op hoofdlijnen in wet- en regelgeving beschermd (een voorbeeld hiervan is de Programmatische Aanpak Stikstof – PAS).

Zowel boven- als ondergronds lijkt er een spanningsveld te bestaan tussen ecologie en economie. Maar met de groei van maatschappelijke bewustwording en waardering van duurzaamheid, blijken ecologie en economie juist buitengewoon goed samen te gaan. Zo is er een groeiende behoefte aan lokaal geproduceerd, ecologisch verantwoord voedsel. Ook komt het belang van de gezonde bodem naar voren bij kleinschalige stadstuinbouw. De educatieve kant en de kennis, benutting en borging van ecosysteemdiensten, zijn tevens interessante, enthousiasmerende, positieve opties om invulling te geven aan de behoefte naar biotoopbehoud en –ontwikkeling.

Een wereld gaat open na de bewustwording van de (bodem)ecologische aspecten van onze woon-, werk- en leefomgeving. Zo ontstaan er tal van economische, ecologische en maatschappelijke kansen. Dit is de wereld waarin wij met name thuis zijn. Wij onderzoeken en adviseren over biotoopbehoud en ecologie, juist om bewustheid en keuzeruimte te vergroten, om productie- en verhaallijnen van onze cliënten te versterken, en om handelingsperspectieven en -alternatieven te bieden.

Compensatieplan

10 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Compensatieplan

Indien beschermde soorten in een (te ontwikkelen) omgeving aanwezig zijn, kan de ontwikkeling doorgang vinden door bijvoorbeeld dit leefgebied binnen de locatie of elders (vooraf) te compenseren, of kan door mitigatie schade aan de leefomgeving en de soort worden voorkomen.

Ecologie en de ruimtelijke inrichting

9 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Ecologie en de ruimtelijke inrichting

Vanuit onze expertisegebieden ruimte, bodem, water, ecologie en regelgeving adviseren wij over duurzaam, praktisch en divers ruimtelijk ontwerp. Hierbij kan gedacht worden aan: natuur inclusief bouwen, ecologische wadi’s en stadsnatuur.

Ecologisch werkprotocol

9 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Ecologisch werkprotocol

Een ecologisch werkprotocol betreft een specifiek advies over soorten op een bepaalde locatie, en is van nut wanneer werkzaamheden op/nabij een locatie worden uitgevoerd.

Ecologische begeleiding

9 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Ecologische begeleiding

Het kan wenselijk zijn (en is soms verplicht) om werkzaamheden op een locatie onder ‘ecologische begeleiding’ uit te voeren. Dergelijke begeleiding voeren wij bijvoorbeeld uit bij bodemsanering, de sloop van gebouwen en bij kapwerkzaamheden in het broedseizoen van vogels.

Ecoscan

9 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Ecoscan

In diverse trajecten kan het, bijvoorbeeld met oog op de planning of maatschappelijke inbedding, van belang zijn om te weten of er beschermde soorten voorkomen op een locatie. Hiertoe kunnen wij een ‘Quickscan flora en fauna’ (ofwel Ecoscan) uitvoeren, waarbij tevens wordt bepaald of binnen de locatiegrenzen of nabij de locatie beschermde natuur aanwezig is.

Gebruik en inrichting van de ruimte

24 januari 2019/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Gebruik en inrichting van de ruimte

Nederlanders zijn meester in het organiseren van de ruimte, voornamelijk bovengronds. Dat we in het algemeen bij ruimte spreken over ‘bovengronds’ en ‘ondergronds’, laat de centrale rol van bodem in het geheel al zien. ‘Vaste, veilige en duurzame inrichting en medegebruik voor (ondergrondse) infrastructuur/ opslag, verharding en gebouwen’ is hierbij een voorname maatschappelijke behoefte.

Waar men vroeger vooral bovengronds keek, ligt de laatste tijd meer nadruk op het organiseren en afstemmen van de boven- én ondergrond. Dit heeft een vlucht genomen dankzij de betere registratie en verwerking van beschikbare data en door technologische innovaties zoals grondradar. Onder andere op het gebied van kabels- en leidingen (zie ook CROW 400) en in het omgaan met grondwater (zie ook gebiedsgericht grondwaterbeheer) zien we de rol van de ondergrond de laatste tijd sterk benadrukt. Bij sommigen zelfs zo sterk, dat bodem en ondergrond als synoniemen voor elkaar worden gebruikt. Wij benaderen bodem breder, met ruimte voor bijvoorbeeld de milieukundige en civiele interpretatie, maar ook kijkend naar de waarde van bodem als primaire bron van leven en als economisch meervoudig aanwendbaar potentieel.

Ook valt een tweede trend op. Lange tijd dacht men in haar ruimtelijke behoeften de natuur naar de hand te kunnen zetten. Men wist vele successen te boeken bij het bebouwen, bewonen, en het bereik- of bevaarbaar maken van complexe omgevingen (denk aan landwinning, het bewoonbaar maken van laaggelegen gebied, en aan de realisatie van kanalen). Nu we de keerzijden van deze successen ervaren, dringt het besef door dat er nog veel onbenut potentieel zit in (juíst) het kennen van- en meewerken met natuurlijke wetmatigheden en omstandigheden.

Na-ijlende effecten van keuzes en gebruik van de ruimte in het verleden, zijn bodemdaling, verschraling, ontwatering, verontreiniging, trilling en verzilting. Terwijl dit stuk voor stuk problemen zijn die een oplossing behoeven, valt ons ook op dat de nadruk dikwijls ligt op het bestrijden van symptomen. Legio preventieve mogelijkheden, te funderen op besef en kennis van successen en problemen vanuit het verleden, blijven nog liggen. Gelukkig zijn er ook veel inspirerende voorbeelden, bijvoorbeeld in de vastgoedbranche, in bouw-, (her)inrichtings- en infrastructureel opzicht, mede ingevuld vanuit een cradle to cradle of upcycling perspectief, die ons gebruik en de inrichting van ruimte radicaal kunnen verbeteren. Met onze dienstverlening dragen we hier, inspirerend, initiërend, onderzoekend en adviserend, volop aan bij.

Green Deals

9 september 2015/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

Green Deals

Met Green Deals probeert de Rijksoverheid knelpunten op te lossen voor bedrijven, maatschappelijke organisaties en voor andere overheden die zich duurzaam willen ontwikkelen. Het Rijk kan in een Green Deal bemiddelen, stimuleren en zich inzetten om wet- en regelgeving aan te passen. Op deze manier worden belemmeringen voor het uitvoeren van duurzame plannen zo veel mogelijk weggenomen.

Groene en gezonde leefomgeving

24 januari 2019/in Ecologie & Biodiversiteit/door DHvV

”Groene” en gezonde leefomgeving

Voor het toekomstbestendig maken van onze leefomgeving is begrip van de flora en fauna, die daar een belangrijk onderdeel van uitmaken, een must. De rol die vegetatie heeft bij de opname van CO2, het creëren van verkoeling of het vormen van een buffer voor regenwater is bijvoorbeeld groot. Ook vormt een groene omgeving, inclusief vegetatie, vlinders, vogels (en zo velen meer), een bron van educatieve, recreatieve, inspirerende en rustgevende mogelijkheden. Met name in het stedelijk gebied ligt de uitdaging en beloning in het identificeren en realiseren van een juiste combinatie en balans.

De beloning van een ecosysteem in balans uit zich, naast het voornoemde, in tal van ecosysteemdiensten. Denk aan een ecosysteem en biotoop waarin ‘afval’ wordt verwerkt tot ‘voeding’, waarin ziektekiemen en schadelijke organismen als vanzelf worden opgeruimd en dat geen extra ingrepen behoeft om een plaag te kunnen weerstaan. Het vanuit ecologie kunnen begrijpen en inspelen op deze onderdelen van het systeem, het kunnen plaatsen en waarderen van de invloed die de mens hierin heeft (en andersom: de invloed die het systeem op de mens heeft), maakt het integreren van een ‘groene’ en gezonde leefomgeving in ruimtelijk vraagstukken mogelijk, maatschappelijk waardevol en economisch interessant. Daarin ligt onze interesse, evenals die van onze beleidsmakende, beherende en ondernemende opdrachtgevers.

Pagina 1 van 212

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archieven

  • november 2022 (1)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (1)
  • juli 2022 (2)
  • mei 2022 (1)
  • april 2022 (2)
  • februari 2022 (1)
  • november 2021 (1)
  • september 2021 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • mei 2021 (1)
  • maart 2021 (2)
  • februari 2021 (3)
  • januari 2021 (3)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (1)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • april 2020 (1)
  • maart 2020 (2)
  • januari 2020 (2)
  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem bodemonderzoek GIS asbest klimaat Grondradar ecologie omgevingswet gezondheid hergebruik klimaatadaptatie japanse duizendknoop Tilburg PFAS bestemmingsplan veiligheid onderzoek duurzaam bemalingsadvies xrf

Laatste projecten

  • Verouderderiolering en wateroverlast Eindhoven_GeofoxxAanpak verouderde riolering en wateroverlast in Eindhoven13 juli 2020 - 10:39
  • Asbestonderzoek in tuinen_GeofoxxGeofoxxAsbestonderzoek in tuinen21 oktober 2020 - 13:49
  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26

Medewerkers

[layerslider id=”9″]

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde