Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
    • Sociaal
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Kwaliteitsborging
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Collega’s aan het woord
    • Een dag uit het leven van..
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
    • Projecten
    • Magazine
  • login
  • Zoek
  • Menu Menu

Antibiotica resistentie

3 december 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door Geofoxx

Antibiotica resistentie

De afgelopen jaren is men toenemend bezorgd over het ontstaan en verspreiden van antibioticaresistentie bij micro-organismen. Bekende voorbeelden zijn MRSA in ziekenhuizen en onder veehouders, en ESBL’s die onlangs op vlees en groenten werden aangetoond. Als een bacterie resistent is voor antibiotica, is deze moeilijker (en duurder) om te bestrijden, waardoor zorgkosten toenemen en de kans op complicaties of onbehandelbare infecties stijgt. Het probleem raakt ontwikkelingslanden, en steeds vaker ook de westerse wereld. Het tegengaan van antibioticaresistentie is daarom een van de voornaamste aandachtspunten van de World Health Organization, en een van de speerpunten in het Nederlandse zorgbeleid.

Omdat antibioticaresistentie ontstaat en verspreidt tussen mens, dier en milieu, is het van belang om integraal over deze velden heen kennis uit te wisselen en oplossingen te vinden. Dat gebeurt onder de noemer ‘One Health’. Weinig partijen hebben zich tot nu toe verdiept in de rol van het milieu bij het ontstaan en overdragen van antibioticaresistentie. Geofoxx ontwikkelt en deelt dergelijke expertise over antibioticaresistentie en het milieu (vaak onder de noemer ‘milieuresistentie’) met prominente partijen vanuit de zorg- en veterinaire kant, om dit complexe maatschappelijke probleem te helpen oplossen.

Asbest

8 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest

Asbest is in het verleden massaal toegepast in gebouwen, schepen en (industriële) installaties. Het materiaal is relatief goedkoop en heeft veel gunstige eigenschappen, zoals de robuustheid en de brandwerende en isolerende werking. Niet vreemd dus dat de afgelopen decennia asbesthoudend materiaal veelvuldig in onze omgeving, waaronder panden, de bodem, waterbodem en (via bouw- en sloopafval) puingranulaat, terecht is gekomen.

Asbest is, zo weten we nu, zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan bij de mens leiden tot longemfyseem, longkanker en buikvlieskanker. Met ongeveer 1.000 overlijdensgevallen per jaar veroorzaakt asbestblootstelling meer slachtoffers dan het verkeer. Vanaf 1993 geldt daarom een verbod op het toepassen, verkopen en bewerken van producten waarin asbest is verwerkt. In verschillende landen wordt asbest ook nu nog frequent toegepast.

Doordat asbest op vele manieren in onze omgeving terecht is gekomen, is het voor een gezonde en veilige leefomgeving nodig om er rekening mee te houden. Asbest verspreidt zich namelijk continu naar onze omgeving door erosie van het cement dat de vezels bijeen houdt, of komt in grote hoeveelheden vrij bij een calamiteit. Ook kunnen asbestvezels vrijkomen wanneer bij onderhoud, renovatie of sloop onvoldoende rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van asbest.

Bij het onderzoeken van en adviseren over asbest is het van groot belang om met een integrale blik te kijken. Er is bij asbestvraagstukken sprake van verschillende asbestsoorten die op verschillende wijzen zijn toegepast. Daarnaast kan de toepassing in goede of slechte staat verkeren. Tevens zijn op asbestvraagstukken diverse wettelijke kaders van toepassing (zoals het onderscheid dat men maakt bij asbest bóven de grond en in de grond en wetgeving vanuit milieu of arbo perspectief). Specifieke kennis is nodig om de inschatting van risico’s voor de volksgezondheid te kunnen maken. En zeker bij asbest speelt ook de beeldvorming en beleving van betrokkenen en publiek een grote rol bij de te kiezen strategie. Voor bezitters van asbesthoudende producten (vastgoed, grondeigenaren) leidt de aanwezigheid van asbest tot vergaande beperkingen die zich uiteindelijk vertalen in risico’s met betrekking tot veiligheid en gezondheid én economische waarde.

Met Geofoxx beschikt u over de juiste partner om u bij asbestvraagstukken te begeleiden. Onze veelzijdige onderzoekers en adviseurs kennen de asbestmaterie en de (wettelijke, juridische, maatschappelijke en economische) context van asbestvraagstukken door en door, en zijn hierin ook toonaangevend.

Asbest – Erosie van daken

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest – Erosie van daken

Asbesthoudende daken die in het verleden zijn aangebracht, zijn nu tientallen jaren later aan het verweren. Hierbij komen vezels in de lucht (waaronder de ‘respirabele’, inhaleerbare fractie) die een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Deze vezels spoelen ook van daken af, bijvoorbeeld na een regenbui, en komen zo in de toplaag van de bodem terecht. In veel gevallen leidt dit tot een bodemverontreiniging en kunnen vezels onder bijvoorbeeld schoeisel worden meegenomen binnenshuis (secundaire besmetting).

Asbest – Lucht-risicobeoordeling

14 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest – Lucht-risicobeoordeling

Een lucht-risicobeoordeling omvat het vaststellen van risico’s bij aanwezigheid van asbest conform voorgeschreven normen (NEN 2991 +C1); het betreft de beoordeling van zowel de actuele risico’s (bepaling van de vezelconcentratie in lucht d.m.v. luchtmeting) als de potentiële risico’s (bepaling van vezelconcentratie in stof d.m.v. kleefmonsters). Een risicobeoordeling is noodzakelijk bij een vermoeden dat asbestvezels in de lucht zijn, zijn geweest, of eenvoudig in de lucht kunnen komen.

Asbestbeleidsplan

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door Geofoxx

Asbestbeleidsplan

Wegens de diverse wettelijke kaders, betrokken belangen en gevoeligheden kan het voor organisaties lastig zijn om te bepalen hoe men om moet en wil gaan met asbest. Door het inzichtelijk maken van de belanghebbenden, asbest aspecten in de organisatie, procedures en gewenste situatie kan een beleidsplan opgesteld worden.

Asbestinventarisatie

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door Geofoxx

Asbestinventarisatie

Geofoxx is gecertificeerd om asbestinventarisaties uit te voeren conform het daarvoor geldende Werkveldspecifiek certificatieschema voor het Procescertificaat Asbestinventarisatie.
In het kader van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 is men verplicht een asbestinventarisatie conform deze norm uit te laten voeren indien een bouwwerk of object, vervaardigd vóór 1 januari 1994, gedeeltelijk of volledig wordt gerenoveerd of gesloopt. Het daar uit voortkomende asbestinventarisatierapport dient als bijlage te worden toegevoegd aan de in te dienen sloopmelding.
In situaties waarbij de gebouwen/objecten nog in gebruik is het in de meeste gevallen wenselijk enkel een visuele inventarisatie uit te voeren, (voorheen bekend als een ‘Type A inventarisatie’). Indien locaties (gedeeltelijk) worden gesloopt of gerenoveerd is het raadzaam een inventarisaties met destructieve handelingen (voorheen ‘Type B inventarisatie’) uit te voeren, zodat ook constructief verborgen asbest in kaart kan worden gebracht.

Voor meer informatie over asbestinventarisaties wordt verwezen naar bijgevoegd ‘Informatieblad Asbestinventarisaties’

 

Asbestbeheersplan

Vanuit Arbo wet- en regelgeving heeft een eigenaar van een gebouw de verplichting (zorgplicht) aan haar gebruikers de asbest gerelateerde risico’s van dat pand in kaart te brengen en te beheersen. Middels een asbestinventarisatie kunnen de asbesthoudende toepassingen en de risico’s in een pand in kaart worden gebracht. Het is echter niet altijd mogelijk en/of wenselijk alle asbesthoudende toepassingen uit een pand te saneren, terwijl het pand wel in gebruik blijft of wordt genomen. Een asbestbeheersplan kan hierbij uitkomst bieden.
Het doel van een asbestbeheersplan (conform Bijlage E van NEN 2991:2015) is om aan de hand van een onderbouwing vast te leggen hoe het gebouw op een veilige en verantwoorde wijze in gebruik kan blijven voor de betreffende doeleinden van het gebouw. Hiertoe worden o.a. brongerichte beheersmaatregelen genomen, zoals het duurzaam afschermen van blootliggend asbesthoudend materiaal met als doel de kans op blootstelling minimaliseren, verspreiding van asbestvezels voorkomen en duidelijke procedures voor noodzakelijk onderhoud (na)bij asbesthoudend materiaal. Tevens wordt een adequaat noodplan opgenomen, zodat de organisatie is voorbereid op calamiteiten ten aanzien van asbesthoudend materiaal (denk aan beschadigingen en daaruit voortkomende verontreinigingen).
Als basis voor het beheersplan dient een nulmeting te worden uitgevoerd met als doel de situatie aangaande de asbesthoudende toepassingen op locatie te bepalen en/of te controleren. Een recent uitgevoerde asbestinventarisatie kan tevens gelden als nulmeting voor het beheersplan. Het beheersplan dient vervolgens periodiek te worden gecontroleerd. Gebaseerd op welke asbesthoudende toepassingen op welke locaties zijn toegepast wordt bepaald binnen welke termijn de volgende controle dient te worden uitgevoerd.

 

Meterkastkaarten

In het verlengde van een asbestbeheersplan wordt vaak een meterkastkaart opgesteld. Hierop is helder weergegeven waar in het pand asbesthoudende toepassingen zijn verwerkt en beknopt hoe men hier mee om dient te gaan. Deze meterkastkaart kan in de meterkast, cv-ruimte of andere centrale locatie in het pand worden opgehangen.

Asbestrisicokaart

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied, GIS & Data/door DHvV

Asbestrisicokaart

Twee vormen van de asbestrisicokaart hebben wij ontwikkeld. De asbest-in-bodemkaart geeft een inschatting van de kans op het aantreffen danwel de aanwezigheid van asbest in de bodem. De asbest-in-gebouwenkaart geeft een inschatting van de kans op het aantreffen danwel de aanwezigheid van asbest in gebouwen op basis van de landelijke systematiek zoals beschreven in “Asbest in Kaart”. Vervolgens kunnen op basis van de GIS kaarten kostenramingen (onderzoeks- en saneringskosten) voor asbestsanering en/of beheersplannen worden opgesteld.

Gezonde en veilige leefomgeving

24 januari 2019/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Gezonde en veilige leefomgeving

In Nederland verwachten wij dat er veel aandacht is voor de gezondheid en veiligheid van inwoners van een gebied. Zo dient de nabijheid van economische activiteiten geen nadelige gevolgen te hebben op de gezondheid en veiligheid van omwonenden of anderen in de keten. Ook verwacht men alertheid van (publieke) instanties (GGD’s, omgevingsdiensten) in het signaleren en mede-oplossen van omgevings-gerelateerde gezondheidsvraagstukken. Beide benaderwijzen hebben vanuit ons expertisegebied Gezondheid & Veiligheid onze aandacht, waarbij wij niet zelden een essentiële schakel vormen bij het uitdenken van een robuuste oplossing en het verbinden van de belanghebbenden.

Vragen over de gezondheid en veiligheid van de leefomgeving dienen zich bijvoorbeeld aan bij nieuwe bedrijfsactiviteiten. Vanuit de ondernemer, de overheid of belangengroepen kunnen er vragen zijn over de veiligheid van stoffen die geëmitteerd worden. Denk aan de emissies vanuit stallen (geur, endotoxines en micro-organismen naar bodem en lucht), vanuit zorginstellingen en huishoudens (medicijnresten in de afval- en waterketen), en vanuit het verkeer (fijnstof en NOX naar de lucht). Ook kan het vermoeden of signaleren van gezondheidsklachten in de omgeving van bepaalde (voormalige) activiteiten aanleiding zijn voor onderzoek en advisering (bijvoorbeeld asbest gerelateerde aandoeningen, de veteranenziekte door legionella, of Q-koorts).

Ons multidisciplinaire team geeft op biologische, chemische en fysische dossiers betekenis aan mogelijke humane gezondheidseffecten afkomstig uit de milieucompartimenten bodem, water en lucht. Bestaande wet- en regelgeving wordt hierbij vanzelfsprekend meegenomen, maar is niet altijd leidend, omdat nieuwe relevante aspecten vaak (nog) niet verankerd zijn in veiligheidsregiems en beleid.

In onze kennisontwikkeling richten wij ons boven het signaleren van problemen vooral op het vinden van handelingsruimte en perspectief. Onderzoek en advies wordt vormgegeven in samenwerking met toonaangevende instituten en met behulp van moderne technieken waaronder DNA-technologie. Door de integratie met de medisch milieukundige expertise (milieu- én gezondheidskundige anamnese) kan zodoende de totale risicoketen (“van bron tot effect”) geoptimaliseerd worden.

Milieuresistentie

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Milieuresistentie

De afgelopen jaren is men toenemend bezorgd over het ontstaan en verspreiden van antibioticaresistentie bij micro-organismen. Bekende voorbeelden zijn MRSA in ziekenhuizen en onder veehouders, en ESBL’s die onlangs op vlees en groenten werden aangetoond. Als een bacterie resistent is voor antibiotica, is deze moeilijker (en duurder) om te bestrijden, waardoor zorgkosten toenemen en de kans op complicaties of onbehandelbare infecties stijgt. Het probleem raakt ontwikkelingslanden, en steeds vaker ook de westerse wereld. Het tegengaan van antibioticaresistentie is daarom een van de voornaamste aandachtspunten van de World Health Organization, en een van de speerpunten in het Nederlandse zorgbeleid.

Omdat antibioticaresistentie ontstaat en verspreidt tussen mens, dier en milieu, is het van belang om integraal over deze velden heen kennis uit te wisselen en oplossingen te vinden. Dat gebeurt onder de noemer ‘One Health’. Weinig partijen hebben zich tot nu toe verdiept in de rol van het milieu bij het ontstaan en overdragen van antibioticaresistentie. Geofoxx ontwikkelt en deelt dergelijke expertise over antibioticaresistentie en het milieu (vaak onder de noemer ‘milieuresistentie’) met prominente partijen vanuit de zorg- en veterinaire kant, om dit complexe maatschappelijke probleem te helpen oplossen.

Risicobeoordeling conform NEN 2991

29 januari 2019/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Risicobeoordeling conform NEN 2991

Een risicobeoordeling conform de vigerende NEN 2991 is van toepassing indien visueel waarneembare restanten niet-hechtgebonden asbestverdacht materiaal binnen een bouwwerk worden aangetroffen, ofwel wanneer een vermoeden bestaat op een verontreiniging met asbesthoudend stof.

Hierbij wordt door het nemen van representatieve kleef- en luchtmonsters conform deze norm bepaald of er al dan niet sprake is van een potentieel (asbestvezels op de vloer en/of inboedel) en/of actueel (asbestvezels in de lucht) blootstellingsrisico.

Op basis van de hieruit voortkomende resultaten worden middels een rapportage onderbouwde conclusies getrokken en wordt geadviseerd over de vervolgstappen.
Dergelijke onderzoeken zijn veelal van toepassing bij locaties waar ondeskundige bewerkingen aan asbesthoudend materiaal zijn uitgevoerd. Ook de mate van verwering is van invloed op de mate van verspreiding van asbestvezels.

Door de ruime ervaring kan Geofoxx dit onderzoek snel en vakkundig uitvoeren, rekening houdende met de aanleiding en het doel van de opdrachtgever.

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archieven

  • november 2022 (1)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (1)
  • juli 2022 (2)
  • mei 2022 (1)
  • april 2022 (2)
  • februari 2022 (1)
  • november 2021 (1)
  • september 2021 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • mei 2021 (1)
  • maart 2021 (2)
  • februari 2021 (3)
  • januari 2021 (3)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (1)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • april 2020 (1)
  • maart 2020 (2)
  • januari 2020 (2)
  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem bodemonderzoek GIS asbest klimaat Grondradar ecologie omgevingswet gezondheid hergebruik klimaatadaptatie japanse duizendknoop Tilburg PFAS bestemmingsplan veiligheid onderzoek duurzaam bemalingsadvies xrf

Laatste projecten

  • Verouderderiolering en wateroverlast Eindhoven_GeofoxxAanpak verouderde riolering en wateroverlast in Eindhoven13 juli 2020 - 10:39
  • Asbestonderzoek in tuinen_GeofoxxGeofoxxAsbestonderzoek in tuinen21 oktober 2020 - 13:49
  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26

Medewerkers

[layerslider id=”9″]

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde