Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
    • Sociaal
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Kwaliteitsborging
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Collega’s aan het woord
    • Een dag uit het leven van..
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
    • Projecten
    • Magazine
  • login
  • Zoek
  • Menu Menu

Antibiotica resistentie

3 december 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door Geofoxx

Antibiotica resistentie

De afgelopen jaren is men toenemend bezorgd over het ontstaan en verspreiden van antibioticaresistentie bij micro-organismen. Bekende voorbeelden zijn MRSA in ziekenhuizen en onder veehouders, en ESBL’s die onlangs op vlees en groenten werden aangetoond. Als een bacterie resistent is voor antibiotica, is deze moeilijker (en duurder) om te bestrijden, waardoor zorgkosten toenemen en de kans op complicaties of onbehandelbare infecties stijgt. Het probleem raakt ontwikkelingslanden, en steeds vaker ook de westerse wereld. Het tegengaan van antibioticaresistentie is daarom een van de voornaamste aandachtspunten van de World Health Organization, en een van de speerpunten in het Nederlandse zorgbeleid.

Omdat antibioticaresistentie ontstaat en verspreidt tussen mens, dier en milieu, is het van belang om integraal over deze velden heen kennis uit te wisselen en oplossingen te vinden. Dat gebeurt onder de noemer ‘One Health’. Weinig partijen hebben zich tot nu toe verdiept in de rol van het milieu bij het ontstaan en overdragen van antibioticaresistentie. Geofoxx ontwikkelt en deelt dergelijke expertise over antibioticaresistentie en het milieu (vaak onder de noemer ‘milieuresistentie’) met prominente partijen vanuit de zorg- en veterinaire kant, om dit complexe maatschappelijke probleem te helpen oplossen.

Asbest

8 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest

Asbest is in het verleden massaal toegepast in gebouwen, schepen en (industriële) installaties. Het materiaal is relatief goedkoop en heeft veel gunstige eigenschappen, zoals de robuustheid en de brandwerende en isolerende werking. Niet vreemd dus dat de afgelopen decennia asbesthoudend materiaal veelvuldig in onze omgeving, waaronder panden, de bodem, waterbodem en (via bouw- en sloopafval) puingranulaat, terecht is gekomen.

Asbest is, zo weten we nu, zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan bij de mens leiden tot longemfyseem, longkanker en buikvlieskanker. Met ongeveer 1.000 overlijdensgevallen per jaar veroorzaakt asbestblootstelling meer slachtoffers dan het verkeer. Vanaf 1993 geldt daarom een verbod op het toepassen, verkopen en bewerken van producten waarin asbest is verwerkt. In verschillende landen wordt asbest ook nu nog frequent toegepast.

Doordat asbest op vele manieren in onze omgeving terecht is gekomen, is het voor een gezonde en veilige leefomgeving nodig om er rekening mee te houden. Asbest verspreidt zich namelijk continu naar onze omgeving door erosie van het cement dat de vezels bijeen houdt, of komt in grote hoeveelheden vrij bij een calamiteit. Ook kunnen asbestvezels vrijkomen wanneer bij onderhoud, renovatie of sloop onvoldoende rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van asbest.

Bij het onderzoeken van en adviseren over asbest is het van groot belang om met een integrale blik te kijken. Er is bij asbestvraagstukken sprake van verschillende asbestsoorten die op verschillende wijzen zijn toegepast. Daarnaast kan de toepassing in goede of slechte staat verkeren. Tevens zijn op asbestvraagstukken diverse wettelijke kaders van toepassing (zoals het onderscheid dat men maakt bij asbest bóven de grond en in de grond en wetgeving vanuit milieu of arbo perspectief). Specifieke kennis is nodig om de inschatting van risico’s voor de volksgezondheid te kunnen maken. En zeker bij asbest speelt ook de beeldvorming en beleving van betrokkenen en publiek een grote rol bij de te kiezen strategie. Voor bezitters van asbesthoudende producten (vastgoed, grondeigenaren) leidt de aanwezigheid van asbest tot vergaande beperkingen die zich uiteindelijk vertalen in risico’s met betrekking tot veiligheid en gezondheid én economische waarde.

Met Geofoxx beschikt u over de juiste partner om u bij asbestvraagstukken te begeleiden. Onze veelzijdige onderzoekers en adviseurs kennen de asbestmaterie en de (wettelijke, juridische, maatschappelijke en economische) context van asbestvraagstukken door en door, en zijn hierin ook toonaangevend.

Asbest – Beheersplan

9 september 2015/in Gezondheid/door Geofoxx

Asbest – Beheersplan

Conform artikel 1a van de Woningwet heeft een eigenaar van een gebouw de verplichting (zorgplicht) aan haar gebruikers, de asbest gerelateerde risico’s van dat pand in kaart te brengen en te beheersen. Middels een asbestinventarisatie kunnen de asbesthoudende toepassingen en de risico’s in een pand in kaart worden gebracht. Het is echter niet altijd mogelijk en/of wenselijk alle asbesthoudende toepassingen uit een pand te saneren, terwijl het pand wel in gebruik blijft of wordt genomen. Een asbestbeheersplan kan hierbij uitkomst bieden.

Het doel van een asbestbeheersplan (conform Bijlage E van de vigerende NEN 2991) is om aan de hand van een onderbouwing vast te leggen hoe het gebouw op een veilige en verantwoorde wijze in gebruik kan blijven. Hiertoe worden o.a. brongerichte beheersmaatregelen genomen zoals het duurzaam afschermen van blootliggend asbesthoudend materiaal met als doel de kans op blootstelling te minimaliseren, verspreiding van asbestvezels voorkomen en duidelijke procedures voor noodzakelijk onderhoud (na)bij asbesthoudende materialen. Tevens wordt een adequaat noodplan opgenomen, zodat de organisatie is voorbereid op calamiteiten ten gevolge van asbesthoudende materialen.

Als basis voor het beheersplan dient een nulmeting te worden uitgevoerd met als doel de situatie aangaande de asbesthoudende toepassingen op locatie te bepalen en/of te controleren. Een recent uitgevoerde asbestinventarisatie kan tevens gelden als nulmeting voor het beheersplan. Het beheersplan dient vervolgens periodiek te worden gecontroleerd. Gebaseerd op welke asbesthoudende toepassingen op welke locaties zijn toegepast wordt bepaald binnen welke termijn de volgende controle dient te worden uitgevoerd.

Asbest – Contracting en borgen belangen

9 september 2015/in Gezondheid/door DHvV

Asbest – Contracting en borgen belangen

De omvang van een asbestsanering is nooit vooraf 100% zeker te bepalen in een markt die economisch gezien vrij is. Ingekleed door vaktermen, voorgeschreven normen en protocollen is de vaste prijs vaak minder vast dan u zou willen. Door het opstellen van contractstukken (sloop- en saneringsbestek) worden uw belangen voorop gesteld en houdt u de regie in handen. Het gaat er immers ook om hoe u uw eigendommen wilt aantreffen tijdens en na de sanering, hoe u grip wilt houden op het proces en in hoeverre u aansprakelijk gesteld wilt worden voor bijvoorbeeld belastingschulden en illegale werknemers (ketenaansprakelijkheid).

Asbest – Financiële afwegingen sanering

9 september 2015/in Gezondheid/door DHvV

Asbest – Financiële afwegingen sanering

Het inzichtelijk maken van financiële gevolgen.

  • Een raming van de saneringskosten stelt u in staat voldoende financiële middelen te reserveren en offerten te beoordelen.
  • Een raming van de saneringskosten is een waardevol hulpmiddel bij de waardebepaling van vastgoed. Te lage maar ook te hoge waarden (WOZ !) schaden uw belangen.
  • Door saneringskosten af te zetten tegen de risico’s, de kosten van beheer en de waardeontwikkeling van het vastgoed ontstaat een goed uitgangspunt voor een financieel beheersplan.

Asbest – Juridische afwegingen

9 september 2015/in Gezondheid/door DHvV

Asbest – Juridische afwegingen

Door onze juridische kennis te combineren met onze “asbest-technische” kennis en onze kennis op medisch milieukundig gebied zijn we in staat rechten en plichten van eigenaren, opdrachtgevers, gebruikers en bewoners te bepalen, op basis van wet en regelgeving en in verhouding tot de aanwezige risico’s. Onzinnige acties en waardebepalingen op basis van paniek en risicomijdend gedrag worden vermeden. Andersom voorkomen wij dat onwetendheid en ontkenning leiden tot onaanvaardbare risico’s.

Asbest – Calamiteit

9 september 2015/in Gezondheid/door DHvV

Asbest – Calamiteit

Asbest komt vaak in het nieuws bij een calamiteit zoals een brand. Brand in een pand van vóór 1994 leidt soms tot de verspreiding van asbest over een groot gebied. Dit heeft een grote impact op het openbare leven (gezondheid, veiligheid en perceptie) en op de lokale economie. Ook juridisch komt hier veel bij kijken. Een calamiteit kan ook op kleinere schaal voorkomen wanneer er op ondeskundige wijze wordt gesloopt of gerenoveerd, in dat geval zal de asbest met name in (een deel van) het gebouw zelf verspreid worden.

Asbest – Deskresearch

9 september 2015/in Gezondheid/door DHvV

Asbest – Deskresearch

Aan de hand van deskresearch zijn op voorhand inschattingen te maken van die plaatsen waar asbest in een gebouw/object te verwachten is. Met name die locaties in het gebouw die visueel moeilijk of niet waarneembaar zijn kunnen op deze wijze inzichtelijk worden gemaakt. Een goede deskresearch kan van grote waarde zijn voor de nauwkeurigheid van de uit te voeren werkzaamheden. Hiertoe worden bouwtekeningen, plattegronden, bestekken, oude inventarisatierapporten e.d. geraadpleegd.
De door de klant beschikbaar gestelde documentatie vertaalt zich in de kwaliteit van de werkzaamheden. Met het verstrekken van deze informatie kan Geofoxx:

  • (verborgen) asbesthoudende toepassingen signaleren op basis van documenten;
  • niet visueel waarneembare ruimten signaleren (leidingschachten, kruipruimten, ruimten boven plafonds e.d.);
  • registraties c.q. aantekeningen op locatie maken;
  • duidelijke tekeningen t.b.v. het rapport maken.

Indien geen relevante documentatie beschikbaar is kan Geofoxx de benodigde informatie voor de klant verzamelen in bijvoorbeeld het gemeentelijk archief. Door het bouwdossier te raadplegen kan constructief verborgen asbest in gebouwen en objecten in een vroegtijdig stadium inzichtelijk worden gemaakt. Voordeel hierbij is dat saneringskosten in een vroegtijdig stadium kunnen worden geraamd, de kans op stagnatie tijdens de uitvoeringsfase wordt geminimaliseerd evenals de kans op aanvullend onderzoek.

Asbest – Erosie van daken

9 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest – Erosie van daken

Asbesthoudende daken die in het verleden zijn aangebracht, zijn nu tientallen jaren later aan het verweren. Hierbij komen vezels in de lucht (waaronder de ‘respirabele’, inhaleerbare fractie) die een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Deze vezels spoelen ook van daken af, bijvoorbeeld na een regenbui, en komen zo in de toplaag van de bodem terecht. In veel gevallen leidt dit tot een bodemverontreiniging en kunnen vezels onder bijvoorbeeld schoeisel worden meegenomen binnenshuis (secundaire besmetting).

Asbest – Lucht-risicobeoordeling

14 september 2015/in Gezondheid, Gezondheid expertisegebied/door DHvV

Asbest – Lucht-risicobeoordeling

Een lucht-risicobeoordeling omvat het vaststellen van risico’s bij aanwezigheid van asbest conform voorgeschreven normen (NEN 2991 +C1); het betreft de beoordeling van zowel de actuele risico’s (bepaling van de vezelconcentratie in lucht d.m.v. luchtmeting) als de potentiële risico’s (bepaling van vezelconcentratie in stof d.m.v. kleefmonsters). Een risicobeoordeling is noodzakelijk bij een vermoeden dat asbestvezels in de lucht zijn, zijn geweest, of eenvoudig in de lucht kunnen komen.

Pagina 1 van 3123

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archieven

  • november 2022 (1)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (1)
  • juli 2022 (2)
  • mei 2022 (1)
  • april 2022 (2)
  • februari 2022 (1)
  • november 2021 (1)
  • september 2021 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • mei 2021 (1)
  • maart 2021 (2)
  • februari 2021 (3)
  • januari 2021 (3)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (1)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • april 2020 (1)
  • maart 2020 (2)
  • januari 2020 (2)
  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem bodemonderzoek GIS asbest klimaat Grondradar ecologie omgevingswet gezondheid hergebruik klimaatadaptatie japanse duizendknoop Tilburg PFAS bestemmingsplan veiligheid onderzoek duurzaam bemalingsadvies xrf

Laatste projecten

  • Verouderderiolering en wateroverlast Eindhoven_GeofoxxAanpak verouderde riolering en wateroverlast in Eindhoven13 juli 2020 - 10:39
  • Asbestonderzoek in tuinen_GeofoxxGeofoxxAsbestonderzoek in tuinen21 oktober 2020 - 13:49
  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26

Medewerkers

[layerslider id=”9″]

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde