Geofoxx
  • Wie
    • Wie is Geofoxx
    • Historie
    • Voor wie?
    • Werkcultuur
    • Structuur
    • Medewerkers
    • Duurzaamheid
    • Sociaal
  • Wat
    • Expertisegebieden
    • Werkdomeinen
    • Kennisregister
    • Kwaliteitsborging
    • Projecten
  • Waar
    • Adres- en contactgegevens
  • Werk
    • Werken bij Geofoxx
    • Onze HR visie
    • Collega’s aan het woord
    • Een dag uit het leven van..
    • Vacatures
    • Stageplaatsen
  • Nieuws
    • Actualiteiten
    • Projecten
    • Magazine
  • login
  • Zoek
  • Menu Menu

Asfaltonderzoek conform CROW 210

26 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Asfaltonderzoek conform CROW 210

Wanneer asfaltwegen worden onderhouden of opgebroken dienen de afvoer- en hergebruiksmogelijkheden van het vrijkomende asfalt en eventueel ondergelegen funderingslaag te worden bepaald. Van belang hierbij is de hoeveelheid teer in het asfalt, dat door het hoge gehalte aan PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid en het milieu. Hoewel het gebruik van teer in 1995 is verboden, is tot 2001 nog veelvuldig teerhoudend asfaltgranulaat hergebruikt.

Geofoxx voert het asfaltonderzoek uit conform CROW 210: richtlijn omgaan met vrijkomend asfalt. Hierin staat het historisch vooronderzoek, veldwerk en het trekken van de eindconclusie beschreven.

Beheer- en onderhoudsplannen

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Beheer- en onderhoudsplannen

Wij stellen beheer- en onderhoudsplannen op die optimaal aansluiten bij de visie, ambitie en het beleid van de wegbeheerder. In een beheerplan wordt goed gekeken naar de randvoorwaarden (minimaal onderhoudsniveau en budget) en wordt er bepaald wat er in grote lijnen moet gebeuren in de komende beheerperiode. Bijvoorbeeld of er renovaties of (riool)vervangingen nodig zijn, of dat beheer en/of onderhoud moeten worden bijgesteld. Vervolgens worden de noodzakelijke maatregelen beschreven, inclusief de bijbehorende organisatie daarvan.

 

Het maken van een beheerplan is een forse klus. Toch is het een zinvolle investering van tijd en geld. Een goed beheerplan maakt knelpunten vroegtijdig zichtbaar en helpt de wegbeheerder beter te anticiperen. Dat is vrijwel altijd voordeliger dan ad hoc moeten reageren. Een goed beheerplan is een beslisdocument voor de vaststelling van het beheer, de organisatie en het budget van beheer en onderhoud. Het is een waardevol communicatiemiddel richting alle betrokkenen en het vormt een goede basis voor evaluatie. Het (digitaal) actief bijhouden van het beheerplan vergroot de waarde van het plan en vereenvoudigt het opstellen van volgende edities.

 

Een onderhoudsplan of uitvoeringsplan is een verdere uitwerking van het beheerplan. Voor het voorliggende jaar wordt beschreven met welke frequentie en in welke perioden de beoogde maatregelen worden uitgevoerd. De inzet van mensen, materieel en materiaal wordt concreet gemaakt. Ook in het onderhoudsplan worden eventuele knelpunten vroegtijdig zichtbaar, zodat tijdig aan oplossingen gewerkt kan worden. De basis voor het onderhoudsplan is het meerjaren-onderhoudsplan (MJOP), dat doorgaans een onderdeel is van het beheerplan. Een MJOP kan ook los van het beheerplan worden opgesteld. Het onderhoudsplan geeft gedetailleerd inzicht in uit te voeren werkzaamheden, planning en kosten. Het vormt een goede basis voor de jaarbegroting en vereenvoudigt de communicatie met betrokkenen bij het onderhoud.

 

Geofoxx stelt volledig onafhankelijk beheer- en/of onderhoudsplannen op voor wegbeheerders. Vanwege effectiviteit en met het oog op gedragen implementatie doen we dit in nauwe samenwerking met de opdrachtgever.

Civieltechnisch constructieonderzoek

26 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Civieltechnisch constructieonderzoek

Civieltechnisch constructieonderzoek (constructieboringen) wordt voornamelijk naar aanleiding van geconstateerde schade aan het wegdek uitgevoerd. Met behulp van constructieboringen kan vastgesteld worden waardoor de schade in de asfalt- of in de wegconstructie is ontstaan. Daarnaast geven dergelijke boringen uitsluitsel over de samenstelling van de fundering en de ondergrond onder de wegverharding, de dikte en staat van de fundering en de opbouw van de lagen.

Veelal naar aanleiding van een schadebeeld van het wegdek wordt er om een civieltechnisch constructieonderzoek gevraagd om de volgende punten te onderzoeken dan wel te beantwoorden:
– waarom is er schade aan het asfalt of de fundering ontstaan;
– welke (soort/type) fundering ligt er onder het asfalt;
– welke dikte heeft de fundering;
– is de fundering gebonden/ongebonden of wellicht verbrijzeld;
– bepalen of de fundering herbruikbaar is;
– welke ondergrond is er aanwezig;
– wat is de grondwaterstand;
– input voor kostenberekening van af en aan te voeren materialen voor herstel.

Civieltechnisch en chemisch onderzoek op funderingsmateriaal

26 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Civieltechnisch en chemisch onderzoek op funderingsmateriaal

Geofoxx is de specialist bij vraagstukken omtrent duurzaam (her)gebruik van verhardingen, bouwstoffen en grond. Wij hebben ruim twee decennia ervaring met keuringen, kwaliteitsverklaringen en de bijbehorende adviespraktijk. Bij het analytisch onderzoek betrekken we waar nodig uiteraard ook de civieltechnische parameters, om nóg breder te kunnen adviseren over kansen voor hergebruik.

Tevens voeren wij, bij grootschalige werken waarbij grond en bouwstoffen vrijkomen en/of worden toegepast, het beheer over de diverse informatiedragers. Deze informatie omvat onder andere keuringsrapporten, meldingen aan het bevoegde gezag, toepassingsvoorwaarden, procesinformatie, hoeveelheden, etc. Het doel is het creëren van transparantie in de logistiek, zodat informatie traceerbar is, kosten kunnen worden bespaard en duurzame winst kan worden gerealiseerd in de uitvoering van het project. Hierbij wordt tevens aandacht besteed aan de Europese wetgevingsaspecten.

Draagkrachtanalyses

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Draagkrachtanalyses

Onderzoek naar draagkracht van verharding, fundering en ondergrond geven waardevolle informatie voor het opstellen van een optimaal advies over de verhardingsconstructie. Uiteindelijk heeft dit als resultaat dat er een verstandige en (kosten)effectieve onderhoudsmaatregel geadviseerd kan worden.

Duurzaam hergebruik in de wegenbouw

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Duurzaam hergebruik in de wegenbouw

Duurzaam (her)gebruik vormt een steeds belangrijker onderdeel van onderzoek en advies aangaande verhardingen. In de wegenbouw wordt vaak nog gekozen voor bewezen (traditionele) oplossingen. Deze keuzes zijn echter niet altijd de meest duurzame. Door onze ruime ervaring op milieu- en hergebruiksgebied voegen wij waardevolle en creatieve kennis toe die helpt bij het vinden van duurzame kansen. Het is onze drive om bij te dragen aan een “groener” wegennet. Hiermee kan de wegbeheerder een belangrijke stap zetten richting haar klimaatdoelstellingen, bijvoorbeeld CO2-reductie en klimaatadaptatie.

Restlevensduurbepaling

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Restlevensduurbepaling

Op basis van de uitgevoerde valgewichtdeflectiemetingen en de draagkrachtanalyses voeren wij berekeningen uit om de structurele restlevensduur van asfaltverhardingen vast te stellen. Hierbij berekenen we naast de restlevensduur van de verharding ook de stijfheid van de te onderscheiden constructielagen van de verhardingsconstructie.

Valgewichtdeflectiemetingen

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Valgewichtdeflectiemetingen

Voor het bepalen van de structurele conditie van een verharding worden valgewichtdeflectiemetingen uitgevoerd. Met de meting wordt een passerende volgeladen vrachtwagen nagebootst. Mede op basis van de opbouw van de verharding met de daarin gebruikte materialen kan de draagkracht worden berekend. Aan de hand van de verkeersbelasting wordt vervolgens de restlevensduur van de constructie bepaald. Wanneer deze ontoereikend is, wordt/worden de benodigde versterkingsmaatregel(en) of reconstructie(s) berekend met het rekenprogramma Ontwerpinstrumentarium Asfaltverhardingen 2.0 (OIA 2.0).

Bij het bepalen van onderhoudsmaatregelen aan verhardingen wordt voor de feitelijke uitvoering van (herstel)werkzaamheden altijd een balans gezocht tussen het tijdstip van uitvoering, de levensduur van de maatregelen en de bijbehorende kosten.

Verhardingsadvies

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Verhardingsadvies

Naast het onderzoeken en inwinnen van milieukundige en civieltechnische informatie geven wij ook een verhardingsadvies. Hiervoor verzamelen we gegevens over de draagkracht van de ondergrond, fundering, stijfheidsmodulus van de asfaltconstructie en de verkeersgegevens van het wegvak. Met deze ingewonnen informatie wordt een restlevensduur berekening gemaakt om de constructieve restlevensduur vast te stellen. Om de functionele restlevensduur te bepalen is ook een schouw/visuele inspectie op het wegvak belangrijk. Op basis van zowel de constructieve als functionele restlevensduur stellen we een praktisch verhardingsadvies op, waarbij uiteraard ook goed gekeken wordt naar (duurzame) hergebruiksmogelijkheden van de huidige verhardingsconstructie. Bij het bepalen van de meest wenselijke onderhoudsmaatregel worden de wijze van uitvoering en de kosteneffectiviteit van de maatregel betrokken.

Visuele inspectie (schouw)

27 januari 2023/in Infra, Infra expertisegebied/door KarinSmulders

Visuele inspectie (schouw)

Geofoxx kan, op projectniveau, een globale visuele inspectie verzorgen; snel en efficiënt informatie verzamelen over de conditie van het wegennet conform CROW publicatie 146B. Denk hierbij aan inspecties voor netwerkplanningen, begrotingen en het vaststellen van nul-situaties. Een nul-situatie wordt uitgevoerd voorafgaand aan alle werkzaamheden van onze opdrachtgever. Vaak zijn dit GWW-aannemers. Een nul-situatie wordt vastgesteld wanneer wegen gaan dienen als transportroute bij een project. Op deze manier zorgen we voor een meting om de ‘nul-situatie’ met alle eventuele bestaande schades vast te leggen. Aan het einde van de werkzaamheden, als de weg niet meer als transportroute dient, wordt weer een inspectie uitgevoerd om de toegenomen schade vast te stellen.

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00

Archieven

  • maart 2023 (1)
  • november 2022 (1)
  • oktober 2022 (1)
  • september 2022 (1)
  • juli 2022 (2)
  • mei 2022 (1)
  • april 2022 (2)
  • februari 2022 (1)
  • november 2021 (1)
  • september 2021 (1)
  • augustus 2021 (2)
  • mei 2021 (1)
  • maart 2021 (2)
  • februari 2021 (3)
  • januari 2021 (3)
  • november 2020 (1)
  • oktober 2020 (4)
  • september 2020 (1)
  • augustus 2020 (1)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • april 2020 (1)
  • maart 2020 (2)
  • januari 2020 (2)
  • november 2019 (1)
  • oktober 2019 (3)
  • juli 2019 (3)
  • februari 2019 (1)
  • januari 2019 (2)
  • november 2018 (2)
  • oktober 2018 (3)
  • september 2018 (3)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • mei 2018 (1)
  • april 2018 (2)
  • maart 2018 (1)
  • februari 2018 (2)
  • januari 2018 (2)
  • november 2017 (1)
  • september 2017 (1)
  • juni 2017 (1)
  • mei 2017 (2)
  • april 2017 (4)
  • maart 2017 (1)
  • februari 2017 (1)
  • januari 2017 (2)
  • december 2016 (4)
  • november 2016 (2)
  • oktober 2016 (1)
  • september 2016 (1)
  • augustus 2016 (3)
  • juli 2016 (2)
  • juni 2016 (3)
  • mei 2016 (3)
  • april 2016 (2)
  • maart 2016 (2)
  • februari 2016 (1)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (1)
  • oktober 2015 (2)
  • september 2015 (2)
  • augustus 2015 (1)
  • juni 2015 (2)
  • mei 2015 (2)

Tags

bodem bodemonderzoek GIS asbest Grondradar klimaat ecologie omgevingswet gezondheid hergebruik klimaatadaptatie japanse duizendknoop Tilburg PFAS bestemmingsplan veiligheid Kabels en leidingen onderzoek duurzaam bemalingsadvies

Laatste projecten

  • Verouderderiolering en wateroverlast Eindhoven_GeofoxxAanpak verouderde riolering en wateroverlast in Eindhoven13 juli 2020 - 10:39
  • Asbestonderzoek in tuinen_GeofoxxGeofoxxAsbestonderzoek in tuinen21 oktober 2020 - 13:49
  • Auteur ‘Omgevingsvergunning in de praktijk’29 maart 2016 - 12:26

Medewerkers

[layerslider id=”9″]

Laatste nieuws

  • Aanleg HWA verbinding Centrum Nijverdal – Regge “stadsbeek de Brake” te Nijverdal6 februari 2019 - 13:57
  • Aanpak EMK-terrein Krimpen aan den IJssel2 januari 2018 - 09:27
  • Aanvullend onderzoek naar PFAS-houdende grond en baggerspecie11 oktober 2019 - 15:00
© Copyright - Geofoxx | Website door DHvV
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy beleid
Scroll naar bovenzijde