GOUDasfalt: Plantenkracht!
Op het terrein van GOUDasfalt in Gouda was tachtig jaar lang een asfaltcentrale gevestigd. Het terrein wordt nu omgevormd tot een levendige stadsoever, een fraaie verbinding tussen de stad en de Krimpenerwaard. Het drie hectare grote terrein is verontreinigd, waardoor er gebruiksbeperkingen gelden. De risico’s voor ecologie en mens zijn beperkt door de afdekking met een asfaltlaag die over het grootste gedeelte van het terrein ligt. Gezamenlijk met stichting GOUDasfalt heeft Geofoxx een project opgezet waarbij met planten en goede bacteriën de verontreiniging deels kan worden afgebroken en tegelijkertijd het terrein een stuk groener gemaakt wordt!
Nadat met behulp van grondradaronderzoek de dikte van de asfaltlaag in kaart was gebracht, is het asfalt op drie experimentvakken verwijderd. Op deze recent ingezaaide, experimentvakken onderzoekt Geofoxx wat de effecten van planten zijn op de verontreining, het bodemleven en klimaatadaptatie. Door de effecten van natuurlijke functies van de planten vier jaar lang te monitoren wordt kennis opgedaan over de verbetering van de milieukwaliteit.
Weerstation GOUDasfalt
DNA-analyse
Ten behoeve van het meerjarig onderzoek wordt niet alleen de bodemverontreiniging, maar ook het bodemleven gevolgd. DNA-analyses van de bodem geven inzicht in het bacteriologische leven en de wijzigingen daarin. Ook de waterhuishouding en zelfs het lokale weer op GOUDasfalt wordt gemonitord. Uit de datareeksen worden lessen getrokken en zal een conceptueel kader worden ontwikkeld, zodat de verwachtingen van de effecten van plantenkracht op andere industrieterreinen getoetst kunnen worden.
Het project dat door Geofoxx en GOUDasfalt is opgezet, had natuurlijk niet gerealiseerd kunnen worden zonder de fysieke dan wel financiële bijdragen van de vrijwilligers van GOUDasfalt, de provincie Zuid Holland, de gemeente Gouda, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Omgevingsdient Midden Holland, Strukton, het ACT team van Wageningen UR en de weerclub Gouda.