Bodemsanering in een verplaatsbare hal
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bodemsanering van het vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan de IJssel. Dit gebeurt in een verplaatsbare hal. Het terrein is ruim 40 jaar bedekt geweest met een dikke laag asfalt. Ooit werd dit het meest vervuilde stukje Nederland genoemd. Voor 1970 was op het terrein een koolteerfabriek gevestigd. In de jaren daarna vestigde Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK) zich op het terrein.
Werkzaamheden EMK
EMK hield zich volgens eigen zeggen bezig met milieuvriendelijke verwijdering van chemisch en vloeibaar afval afkomstig van industriële bedrijven en uit de haven. Ze dumpte echter pure olie, teer en diverse andere chemische stoffen in oude kelders of rechtstreeks in de grond van het terrein.
Actie van de overheid
De directie kreeg in de jaren tachtig een celstraf voor het illegaal dumpen van chemisch afval. Om de zeer verontreinigde bodem te isoleren besloot de overheid het terrein af te sluiten. Er werd een stalen damwand om het terrein geplaatst waarna het werd voorzien van een dikke laag asfalt.
Ontwikkeling bedrijventerrein
Jaren daarna kocht de gemeente Krimpen aan de IJssel onder voorwaarden het terrein van de overheid om er een bedrijventerrein op te gaan vestigen. Maar eerst moet de bodem worden gereinigd. De kosten voor de reiniging wordt door verschillende overheden betaald.
Grootste sanering ooit
De sanering van het terrein wordt op een nooit eerder toegepaste manier aangepakt. De sanering vindt namelijk plaats in een speciaal ontworpen verplaatsbare hal. Over een deel van het terrein is een achtduizend vierkante meter grote hal geplaatst. Het asfalt, de restanten van de kelders, en tenslotte de verontreinigde grond, worden in de hal afgegraven en vervolgens in speciaal ontworpen luchtdichte containers via een luchtsluis naar buiten gebracht. Het terrein wordt tot maximaal zes meter diep afgegraven. De hele constructie zorgt ervoor dat er geen lucht vanuit de hal naar buiten gaat.
Milieukundig verificator
Geofoxx maak deel uit van het projectteam dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat adviseert. Eén onderdeel daarvan is de milieukundig verificatie. Deze wordt uitgevoerd door een team van twee projectleiders en meerdere milieukundige begeleiders.
Werken in de hal
Iedereen die in de hal werkt draagt beschermende kleding. Het luchtafzuigingsysteem zorgt ervoor dat de medewerkers veilig kunnen werken. Tevens worden er continu luchtmetingen uitgevoerd. Mocht er iets aan de hand zijn, kan er meteen worden ingegrepen.
Reiniging van de grond
Zo’n 40 tot 80 containers per week worden per schip naar diverse verwerkingslocaties afgevoerd. Het opgepompte grondwater wordt op het terrein in een waterzuiveringsinstallatie gereinigd en vervolgens geloosd.
Tijdsduur van het project
De voorbereidingen op deze megaklus hebben heel wat jaren in beslag genomen. De geplande uitvoeringsduur van de saneringswerkzaamheden is 2 tot 2,5 jaar. In die periode wordt de hal maar liefst vijf keer verplaatst. Daarna volgt het bouwrijp maken en de herontwikkeling van het terrein.