Hittestress
We hebben ook dit jaar weer temperatuurrecords verbroken. Zo hebben we in augustus de warmste week gehad sinds het begin van de metingen. De opwarming blijft niet zonder gevolgen en is vooral in de steden goed te merken. Onderzoek wijst uit dat de hitte in steden en andere gebieden met veel bebouwing vaak significant langer blijft hangen dan in het omringende platteland. Vooral ’s nachts blijft het langer warm. Het verschil kan oplopen tot wel 8 graden.
Wij schrijven onder andere waterhuishoudkundige plannen en adviezen voor (nieuw)bouwprojecten. Een vraag die hierin steeds vaker terugkomt is; hoe kunnen toekomstplannen bijdragen aan het verminderen van hittestress in stedelijk gebied? Die gebieden zijn overdag, en zeker ’s nachts, aanzienlijk warmer dan het buitengebied. Dit wordt het stedelijk hitte-eiland effect genoemd. Dit effect kan op een natuurlijke manier worden tegengegaan door water en groen.
Wij adviseren over alle mogelijke waterhuishoudkundige oplossingen, van groene daken tot waterpartijen tot slimme ondergrondse maatregelen. We kijken daarbij ook naar kansen voor hoogwaardig groen in combinatie met biodiversiteit. Zo onderzoeken we waar en hoe we hitte kunnen bestrijden en tegelijk de biodiversiteit kunnen versterken.
Afbeeldingen: Gemeente Tilburg en www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/kaarten