Tygron: Innovatieve aanpak voor waterhuishoudkundige plannen
Het Waterteam maakt sinds kort gebruik van Tygron bij het ontwikkelen van waterhuishoudkundige plannen. Dit innovatieve platform biedt echter nog veel meer mogelijkheden, die we de komende tijd verder zullen verkennen en inzetten.
Onlangs bezochten twee collega’s de Community of Practice-dag voor Tygron, gehouden op de Hogeschool in Rotterdam. Hier kwamen gemeenten, provincies, waterschappen, adviesbureaus en onderwijsinstellingen samen om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen.
Tygron gaat verder
Tygron wordt beschreven als een ‘high-performance GIS’-omgeving die fungeert als een Digital Twin van zowel de bovengrondse als ondergrondse omgeving. Waar GIS-toepassingen zoals QGIS en ArcGIS zich richten op ruimtelijke analyses en data-analyse, gaat Tygron verder door scenario’s impliciet te modelleren en in 3D te visualiseren. Denk hierbij aan simulaties zoals de verlegging van een beek, nieuwbouwprojecten of het beheer van een veranderend grondwaterpeil.
Een veelbelovende ontwikkeling is de mogelijke koppeling tussen Tygron en Modflow. Hiermee kunnen complexe analyses worden uitgevoerd, zoals het beoordelen van de impact van bemaling op waterbeschikbaarheid voor ecologische objecten, het identificeren van bebouwing met het hoogste zettingsrisico of het visualiseren van de verspreiding van grondwaterverontreinigingen. Ook kunnen dan mogelijk de effecten van het nemen van tegenmaatregelen, zoals het plaatsen van een damwand, inrichten van retourbemaling of het limiteren van grondwaterstandsverlaging, inzichtelijk worden gemaakt.
De rol van AI
Tijdens de presentatie werd ook de rol van kunstmatige intelligentie (AI) belicht. Met behulp van scripts kan bijvoorbeeld worden vastgesteld waar wateroverlast langer aanhoudt dan gewenst, of kunnen individuele bomen uit satellietbeelden worden geïdentificeerd. Ook is het mogelijk om te controleren of een wadi functioneert zoals in het ontwerp is voorspeld.
Al met al biedt Tygron een scala aan innovatieve mogelijkheden waar het Waterteam enthousiast van wordt om verder te ontdekken. Voor nu ligt de focus op de toepassing binnen waterhuishoudkundige plannen, maar de potentie voor bredere inzet is groot. Het Waterteam kijkt ernaar uit om alle functionaliteiten van Tygron optimaal te benutten en in de praktijk toe te passen.