Wij zoeken het tot op de bodem uit
Bij verkennend bodemonderzoek onderzoeken we de milieuhygiënische kwaliteit van grond en grondwater. Goed bodemonderzoek voorkomt verrassingen in latere stadia van projecten, transacties of vergunningaanvragen. Een (verkennend) bodemonderzoek is onder meer nodig in geval van:
– een gewijzigde functie of gebruik van een locatie;
– graafwerkzaamheden in de bodem;
– de transactie van een perceel;
– het starten of eindigen van bedrijfsmatige activiteiten.
Functieverandering
Wanneer de functie van een gebied verandert, is het noodzakelijk om te toetsen of de bodemkwaliteit voldoet aan het voorgenomen gebruik of functie van de locatie. Het bevoegde gezag wil namelijk zorgen voor een veilige plek voor spelende kinderen als bijvoorbeeld een voormalige bedrijfslocatie wordt herontwikkeld tot park of woonwijk.
Graafwerkzaamheden
In Nederland gebruiken we de ruimte in de bodem op veel manieren, denk bijvoorbeeld aan de ondergrondse infrastructuur met diverse kabels & leidingen. Wanneer er graafwerkzaamheden in de bodem plaats vinden, is het belangrijk om vooraf te weten of de grond vrij is van verontreiniging. Een bodemonderzoek is noodzakelijk om de gezondheid van de uitvoerenden te waarborgen en indien nodig te zorgen voor de juiste veiligheidsmaatregelen. Daarnaast adviseren wij over de hergebruiksmogelijkheden van de vrijkomende grond en geven we op basis van het bodemonderzoek (financieel) inzicht.
Aan- of verkoop van een locatie
Bij de aankoop of verkoop van een locatie kan het eveneens wenselijk zijn om een beeld te hebben van eventuele bodemverontreinigingen om juridische of financiële consequenties te ondervangen. Een transactie van een locatie met bodemverontreiniging brengt risico’s met zich mee. Mogelijk moet een verontreiniging in grond of grondwater verwijderd worden om aan de functie van de locatie te kunnen voldoen. Aan zo’n sanering zijn kosten verbonden die een koper waarschijnlijk vooraf graag in beeld heeft. Daarentegen is het voor een verkopende partij juist gunstig om aan te kunnen tonen dat er sprake is van een goede kwaliteit van de grond en het grondwater.
Nul- of eindsituatie
Wanneer een bedrijf zich op een bepaalde locatie gaat vestigen waar de bodem verontreinigd kan zijn, kan door onderzoek een referentiekader of nulsituatie worden vastgesteld. Wanneer een bedrijf zijn activiteiten beëindigt, kan het bevoegd gezag vragen om een eindsituatie-onderzoek. Hierbij wordt gekeken of de bedrijfsmatige activiteiten hebben geleid tot een (aanvullende) verontreiniging van de grond en/of grondwater. Een nulsituatie bodemonderzoek geeft inzicht in welke verontreinigingen al vóór de vestiging van het bedrijf in de bodem aanwezig waren.
De onderzoeksopzet van een bodemonderzoek wordt altijd bepaald op basis van een historisch vooronderzoek. Wij kijken onder meer naar welke activiteiten op de locatie hebben plaatsgevonden en welke stoffen hierbij mogelijk in de bodem terecht zijn gekomen. Hiervoor worden ook andere bronnen geraadpleegd en eerdere onderzoeken ingezien om na te gaan of er in het verleden verontreinigingen zijn aangetoond. Daarnaast houden we natuurlijk rekening met wet- en regelgeving, zodat we bijvoorbeeld ook denken aan onderzoek naar PFAS of asbest in de bodem.
Overige onderzoeken
Naast een verkennend bodemonderzoek zijn er andere vormen van bodemonderzoek mogelijk. Dit is afhankelijk van de aanleiding en de situatie op de onderzoekslocatie. Bij de afvoer van grond voeren we bijvoorbeeld een partijkeuring uit om de hergebruiksmogelijkheden van de grond te bepalen conform het Besluit Bodemkwaliteit. Of we brengen de omvang, ernst en spoedeisendheid van een bodemverontreiniging in beeld middels een nader bodemonderzoek.
Integraal onderzoek
Met het uitvoeren van een (verkennend) bodemonderzoek brengen we de (milieuhygiënische) mogelijkheden van de bodem in kaart. Door onze integrale aanpak denken onze adviseurs, op verzoek, mee over ander vraagstukken. Denk daarbij aan ecologische vraagstukken, vragen omtrent klimaat en waterhuishouding, hergebruiksmogelijkheden van bouwstoffen zoals asfalt, het analyseren van data, inspectie van vloeistofdichte voorzieningen en asbestinventarisaties in gebouwen. Het is mogelijk om al deze onderzoeken en adviezen te combineren in een integraal onderzoek.
Kom meer te weten over de bodem en bodemonderzoeken via ons expertisegebied bodem.