Microplastics in de bodem: onderzoek en zorgen
Microplastics vormen een groeiend milieuprobleem in bodem- en waterbeheer. De gemeente Arnhem onderzoekt samen met onze experts hoe deze de bodemkwaliteit en gezondheid beïnvloeden. Tijdens de internationale conferentie, International Conference (Micro-nano) Plastics in Soil 2024, presenteerden de gemeente Arnhem en Geofoxx de eerste onderzoeksresultaten.
Waarom onderzoekt een gemeente microplastics?
De gemeente Arnhem heeft drie redenen:
- Jaarlijks brengt het bodemteam huidige en toekomstige knelpunten en plannen in kaart, waarbij microplastics een van de aandachtspunt is.
- De werking van infiltratievoorzieningen zoals wadi’s verslechtert, mogelijk door microplastics uit o.a. bandenslijtage.
- Zorg voor bodem, natuur en volksgezondheid vraagt om inzicht in de impact van deze verontreiniging.
Eerste onderzoeksresultaten
Wij onderzochten in 2023 water en slib van een bezinkbassin en een wadi in Arnhem. In alle monsters werden microplastics aangetroffen, met de hoogste concentraties in slib en water. Naast microplastics bleken ook zware metalen, PFAS en ftalaten aanwezig.
Verdiepend onderzoek
De eerste bevindingen riepen nieuwe vragen op. Arnhem en Geofoxx breidden het onderzoek uit naar meerdere locaties, waarbij microplastics in wisselende concentraties werden aangetroffen. Opvallend was de aanwezigheid van nylon in stadsparken, mogelijk afkomstig van industrie of puin in wandelpaden.
Vervolgstappen
De omvang en verspreiding van microplastics vragen om een breder handelingskader. Tot die tijd is het belangrijk om verontreiniging te verminderen, vooral in gevoelige gebieden zoals grondwaterbeschermingszones. Delen van onderzoeksgegevens en samenwerking met wetenschappelijke instellingen helpen bij het bepalen van risico’s en het ontwikkelen van effectieve maatregelen.
Lees het volledige artikel in het vakblad Bodem nummer 3 | juni 2024