Plastics in organisch materiaal ter verbetering van de bodem
Het voorjaar is aangebroken. Onder een prachtige zon komt de natuur langzaam tot leven. Naast kunst- of drijfmest wordt op veel landbouwgronden organisch materiaal opgebracht ter verbetering van de bodemstructuur, bodemvruchtbaarheid en klimaatrobuustheid.
Een fantastische ontwikkeling maar helaas is veel compost nog steeds vervuild met o.a. plastics. Zo blijkt uit diverse onderzoeken en uit data van de compostverwerkers zelf. In de GFT-containers van huishoudens komt plastic terecht en ook bij compost afkomstig van bedrijven is plastic aangetoond. Daarnaast wordt compost geproduceerd afkomstig van bermmaaisel. Probeer maar eens een berm te vinden waarin je geen zwerfafval ziet liggen! Het grootste deel van het zwerfafval in de bermen bestaat uit flesjes en andere vormen van plastic verpakkingen waarvan de gebruikers de term ‘wegwerp’ iets te letterlijk nemen. Dit bermafval komt deels in het compost terecht.
Voor een agrarisch ondernemer is het makkelijker gezegd dan gedaan om het compost eerst te reinigen. De echte uitdaging ligt bij ons allemaal. Ook bij ons als consument.
Op microniveau is het scheiden nog niet zo eenvoudig. Kleine plastic deeltjes hechten zich als het ware aan het organische materiaal. Verder is akkerbouwgrond in het bijzonder de ideale omgeving voor de afbraak van grotere plastics in kleinere plastic deeltjes: de micro- en nanoplastics. Door blootstelling aan zonlicht en agrarische activiteiten zoals ploegen, breken de plastics veel sneller af in deze kleine deeltjes. Recentelijk zijn er zelfs micro- en nanoplastics in menselijk bloed aangetoond (https://scientias.nl/microplastics-aangetroffen-in-de-bloedbaan-van-nederlanders-moet-je-je-zorgen-maken/). Ook lopen er diverse andere onderzoeken waarbij de gevolgen van microplastics op de menselijke gezondheid worden onderzocht.
Waarom zouden we de resultaten van diverse onderzoeken afwachten voor we het probleem bij de bron aan gaan pakken? Het beter scheiden van afval en elkaar aanspreken op ons gedrag aangaande zwerfafval is een kleine moeite en heeft bovendien een positieve invloed op mens en natuur! En het maakt de natuur in het voorjaarszonnetje net een beetje mooier.