Concordiabrug Gorinchem; Integraal infrastructureel onderzoek
De Concordiabrug in Gorinchem nadert het einde van haar technische levensduur. De provincie Zuid-Holland bereidt zich daarom voor op de vervanging van de brug en de aanleg van een tijdelijke brug. Wij zijn door Movares, de projectbegeleider, gevraagd om de noodzakelijke conditionerende onderzoeken uit te voeren voor de fysieke realisatie van dit project. Diverse integrale infrastructurele onderzoeken zijn inmiddels afgerond, waaronder asfaltonderzoek, bodemonderzoek, grondwateronderzoek, waterbodemonderzoek en fundatieonderzoek.
Het nut van onze onderzoeken
Onze onderzoeken bieden cruciale inzichten in de bodemopbouw en -kwaliteit. Vanuit milieuperspectief brengen we eventuele verontreinigingen in kaart via bodem- en grondwateronderzoek. Daarnaast analyseren we de kwaliteit van het asfalt en de fundering. We richten ons ook op hergebruik en beoordelen de diepere bodemlagen om te bepalen of deze geschikt zijn voor de nieuwe brugconstructie.
Belang van de resultaten
Hoewel onze onderzoeken geen directe invloed hebben op het ontwerp van de nieuwe brug – dat is al afgerond – zijn ze essentieel voor de voorbereidende werkzaamheden. Onze bevindingen bepalen bijvoorbeeld de hoeveelheid grond die moet worden ontgraven en geven inzicht in de geschiktheid van de bodemlagen voor de nieuwe brug. Vooral de boringen tot vijf meter diepte leveren waardevolle informatie op. Het gaat immers niet alleen om de brug zelf, maar ook om de basculekelder waar de contragewichten komen.
Asfalt- en grondboringen
Bij het brugdeel boven het water hebben we uitsluitend het asfalt onderzocht. Voor de delen boven land – cruciaal voor de fundering van de nieuwe brug – hebben we asfalt- en grondboringen uitgevoerd tot vier meter onder het maaiveld. Deze gecombineerde aanpak biedt een volledig beeld van de ondergrond.
Afstemming en organisatie
De planning en coördinatie van het veldwerk zijn uitdagend maar ook een van de mooiste aspecten van dit project. We moesten rekening houden met factoren zoals overlast voor omwonenden en het verkrijgen van een geluidsvergunning. Daarnaast waren de verkeersmaatregelen complex en maatwerk, wat ons de kans gaf om onze ervaring en creativiteit in te zetten.
Onze onderscheidende aanpak
Alle benodigde onderzoeken worden in één keer worden uitgevoerd. Onze gecertificeerde en ervaren medewerkers combineren asfaltboringen met bodem- en fundatieonderzoek. Deze efficiënte werkwijze minimaliseert hinder voor weg- en watergebruikers en verkort de doorlooptijd.
Samenwerking met Movares
Onze samenwerking met Movares verloopt soepel en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en heldere communicatie. Movares voert het vooronderzoek uit, waarna wij de verdere onderzoeken oppakken. We weten precies wat er nodig is, en door de goede samenwerking verlopen de projecten vlot.
Met onze integrale aanpak dragen wij bij aan de duurzame en efficiënte realisatie van de nieuwe Concordiabrug. Een project waar we trots op zijn!